Wednesday, March 28, 2012

Velká Británie zpomalila více než se očekávalo

http://www.fxstreet.cz/velka-britanie-zpomalila-vice-nez-se-ocekavalo.html

28.03.2012 Autor: Patrik Urban Sekce: Krátké zprávy Tisk

Americký dolar je slabší proti EUR a CHF, ale silnější proti většině ostatních hlavních měn. Evropské akcie jsou mírně v červených číslech a relativně nejsilnější je EUR zatímco AUD je nejslabší. Ropa WTI se pohybuje kolem 106,30 a spotové zlato kolem 1676.

Agentura Reuters napsala, že Francie, Velká Británie a USA uvažují o uvolnění strategických rezerv ropy ve snaze zabránit dalšímu růstu cen pohonných hmot, které by na současné ceně mohly mít negativní vliv na ekonomický růst. Tento krok by mohl přijít během několika týdnů. Ropa WTI dosáhla 110 USD a ropa brent 127,50 v posledních dnech z důvodu sankcí vůči Íránu a celkového geopolitického napětí.

Zpomalení ekonomiky Velké Británie bylo dnes potvrzeno vyhlášením konečného výsledku růstu HDP v průběhu Q4. Růst byl zrevidován níž na -0,3% z -0,2% q/q a meziročně se růst zpomalil na 0,5% z 0,7%. Za pokles růstu může revize v sektoru služeb na -0,1% z odhadu 0%, zvláště ve finančnictví a pojišťovnictví. Disponibilní příjmy rodin se propadly o 1,2% ale překvapivě rodinná spotřeba zaznamenala růst 0,4%, což potvrzuje, že důvěra spotřebitelů se prozatím nezhoršuje. Rodinná spotřeba rostla poprvé po šesti kvartálech. Deficit na běžném účtu Velké Británie se za Q4 dle očekávání snížil na 8,45 miliard liber z 10,51 miliardy.

Z dalších zpráv: poslední publikace francouzského HDP také zaznamenala revizi níž a to na 1,3% z 1,4% y/y. Německé CPI za březen se stále analyzuje a výsledek by měl být znám dnes odpoledne.

Itálie dosáhla cílového pásma, když prodala 6 měsíční dluhopisy za 8,5 miliardy eur. Průměrný výnos se snížil na 1,119% z 1,202% a poptávka měřená jako bid to cover se zvýšila na 1,5 z 1,36.

Americká seance ve 14:30 přinese objednávky dlouhodobé spotřeby za únor, které se očekávají o 3% výš po lednovém pádu 3,7% (jádrové objednávky by měly narůst o 1,6% z -3%).

Zásoby ropy v 16:30 by měly zaznamenat nárůst na 2,8 milionu barelů po minulém propadu zásob o 1,2 milionu barelů. Pokud opravdu dojde k přebytku a o pokud budou i nadále prosakovat zprávy o možném uvolnění strategických rezerv, tak by ropa měla zlevnit, což by se mělo promítnout do hodnoty CAD.

Patrik Urban
Autor působí ve forex společnosti www.fxstreet.cz

No comments:

Post a Comment