Monday, March 26, 2012

Obchodování Inside bars

http://www.fxstreet.cz/obchodovani-inside-bars.html

20.09.2010 Autor: Patrik Urban Sekce: Obchodní systémy na FOREX Tisk

Obchodování inside bars svojí logikou velmi blízce připomíná logiku obchodování již zmíněných pin barů. Naprostou většinu rad a tipů z článků o pin barech tedy můžeme snadno použít i pro tento typ setupu.

Co to inside bar je?

Za inside bar považujeme formaci, která vznikne v momentě, kdy se maximum a minimum svíčky nachází uvnitř svíčky předcházející (svíčka, která právě uzavřela tedy má nižší maximální hodnotu a vyšší minimální hodnotu). Podobně jako třeba svíčka "doji" tak i inside bar značí nejistotu investorů/trhu a konsolidaci. Tuto nejistotu lze také chápat jako neochotu trhu dosáhnout na vyšší hodnoty. Inside bar tedy předpovídá buďto průraz ve směru trendu a jeho pokračování nebo obrat trendu a návrat na nižší hodnoty.

Jak inside bars obchodovat?

Inside bars lze obchodovat na jakémkoliv časovém horizontu. U inside bars ale platí stejné pravidlo jako u pin barů - kratší grafy nabízí více příležitostí, ty jsou ale méně kvalitní a riskantnější než příležitosti na grafech dlouhodobějších. Inside bary obchodujeme vložením buy stopu nad maximum inside baru a sell stopu pod minimum inside baru. SL vložíme těsně nad/pod opačný konec svíčky.

Osobně se domnívám, že obchodování ve směru trendu je pro inside bary vhodnější než spekulování na obrat trendu. V praxi bych tedy doporučil použít nějaký typ klouzavého průměru pro určení trendu a vložit pouze buy stop nebo sell stop ve směru trendu.

Poměrně často lze najít inside bar, který je sám o sobě uvnitř inside baru. V takovém případě se vlastně jedná o dvojitý, trojitý nebo i vícenásobný inside bar. Takový setup lze považovat za kvalitnější než inside bar, který se vyskytne sám o sobě.



Na 4H grafu USDCAD vidíme obrovský bullish bar, po kterém následuje inside bar, dvojitý inside bar a po něm dokonce i trojitý inside bar. Pokud bychom vložili sell stop a buy stop pod/nad inside bar, tak by trade skončil ztrátou. Protože je bullish bar opravdu velký a navíc uzavřel velmi blízko maximální hodnoty, spekulovat na pokles je výrazně riskantnější než spekulace na růst (ta je navíc potvrzena bullish překřížením klouzavých průměrů).



Na druhém příkladu si všimněte jak se maximální hodnoty inside barů snižují ve směru trendu a napovídají tak, kterým směrem bude inside bar proražen.

Pokud se inside bar vytvoří velmi blízko s/r úrovně, tak je vhodnější nevložit buy stop těsně nad inside bar, ale nad maximum předcházející svíčky nebo dokonce nad existující resistanci. Zabráníme tím riziku, že cena prorazí maximum inside baru, ale brzy se zastaví právě na zmíněné resistanci.


Obchodování na konfluenčních úrovních

Podobně jako u pin barů je i obchodování inside barů náročnější než jen prosté rozpoznání formace a vložení čekajících příkazů k nákupu či prodeji. Inside bars můžou být dobrým signálem pro otevření pozice. Asi by ale nebylo idealní otevřít pozici pouze na základě existujícího inside baru. Vždy bychom měli mít další faktory, které zvýší šanci na úspěch. Takovými faktory můžou být například:

r/s úrovně
fib retracementy
klouzavé průměry
trendové čáry a podobně

Inside bary na delších časových intervalech (4H nebo denní), mají poměrně dobrou úspěšnost. Na kratších grafech, ale často dochází k falešným průrazům maxima/minima, které končí aktivováním stop lossu. Proto se domnívám, že brzký posun SL na BE je vhodným doplňkem obchodování inside barů.

Na inside bary dávám pozor na denních grafech a v průběhu existujícího silného trendu. V jiných případech se mi ale moc neosvědčily a tak preferuji pin bary, které se mi zdají spolehlivější. Rozhodně je ale dobré a výhodné rozumět tomu, co nám trh vytvořením inside baru říká. Jestli se rozhodnete přidat inside bary do vašeho obchodního arzenálu záleží jenom na Vás a na výsledcích vašeho testování na demu, které by mělo být samozřejmostí kdykoliv zkoušíme něco nového.

Patrik Urban
FXstreet.cz

No comments:

Post a Comment