Monday, March 26, 2012

Commitment of Traders (COT) Report - část 2

http://www.fxstreet.cz/commitment-of-traders-cot-report-cast-2.html

28.03.2011 Autor: Patrik Urban Sekce: Obchodní systémy na FOREX Tisk

Pro analýzu COT reportu je nejdůležitější pozice, kterou mají spekulanti (na grafu vyznačeno pod názvem "Large Spec"). Je to proto, že aktivita komerčních hráčů na měnovém trhu je z velké části zaměřena na spotový nebo forwardový trh a ne na trh s futures.

COT report lze analyzovat třemi různými způsoby:

1. změny pozic spekulantů z net long na net short (nebo z net short na net long)
2. extrémně velká velikost pozic
3. změny v množství otevřených pozic (open interest)

Změny net pozic spekulantů (net = long - short):

Pokud se net pozice spekulantů změní z net short na net long (nebo z net long na net short), lze tuto informaci interpretovat jako potvrzení trendu. Při změně z net short na net long se jedná o potvrzení bullish trendu a při změně z net long na net short naopak jako potvrzení bearish trendu.

Velmi důležitá poznámka: net long pozice značí dlouhou pozici dané měny, nikoliv měnového páru. Pokud jsou spekulanti net long EUR FX, nakoupili eura (mají tedy ekvivalent dlouhé pozice na páru EURUSD). Pokud ale jsou net long na švýcarském franku "Swiss Franc" mají ekvivalent dlouhé pozice na páru CHFUSD nikoliv na oblíbeném páru USDCHF. Změna z net short na net long CHF by tedy měla značit další posilování CHF a tudíž bearish trend na páru USDCHF.


Porovnáme-li tyto signály s týdenním grafem, uvidíme, že by obchodování na základě těchto signálů by pravděpodobně bylo úspešné. Bohužel, v praxi to není tak jednoduché, protože mnoha set bodový drawdown není na týdenním grafu výjimkou. Obchodování bez páky nebo jen s minimální pákou by takový drawdown výrazně ulehčilo.

Extrémní velikost pozic:

Že se trh často otočí v době nejvyššího optimismu/pesimismu je známá věc. Důvod je prostý: hráči, kteří chtěli nakoupit, již dlouhou pozici mají a vysoká cena odrazuje k dalším nákupům. Není tedy nikdo, kdo by chtěl zmíněný instrument koupit (ať už se jedná o komoditu/akcie/měny nebo cokoliv jiného). Cena tedy dál neroste, momentum se vytrácí a hráči začnou uzavírat dlouhé pozice ve strachu před pádem ceny. Uzavírání dlouhých pozic zvýší nabídku a cena tedy musí klesnout. Stejná logika platí v době pesimismu, kdy všichni kdo vsadili na pád ceny již prodali a musí tedy nakoupit, aby uzavřeli svoje krátké pozice. Není divu, že známé a oblíbené pořekadlo z akciového trhu radí "nakup akcie, když v ulicích teče krev". Extrémní pozice tedy můžou značit nadcházející změnu trendu.


Na grafu vidíme obrovské množství krátkých pozic naakumulovaných v průběhu května a června 2010. Takové pozice značily riziko obratu, který v červnu 2010 skutečně přišel. I v tomto případě by tedy COT report úspěšně předvídal vývoj trhu.

Je ovšem třeba mít na paměti, že není výjimkou situace, kdy se trh drží na extrémních hodnotách velmi dlouhou dobu. Někdy extrémní pozice vydrží několik týdnů a někdy dokonce i měsíců.


Tento graf EUR FX z roku 2007 ukazuje dlouhé pozice, které se udržely na velmi vysokých úrovních prakticky po celý rok 2007. V průběhu roku 2007 byl EURUSD ve velmi silném uptrendu s minimem retracementů. Otevírání krátkých pozic by tedy pravděpodobně vedlo ke ztrátám.

Změny v počtu držených pozic (open intest):

Open interest značí množství otevřených pozic (tedy pozic, které ještě nebyly offsetovány). Změnu v open interest lze chápat jako potvrzení nebo naopak vyvrácení síly trendu. Pokud se cena zvyšuje a zároveň se zvyšuje open interest (tedy množství lidí, kteří nakoupili a stále nechtějí své pozice uzavřít) lze bullish trend považovat za zdravý a lze tudíž očekávat vyšší budoucí cenu. Pokud se ale cena zvyšuje a zároveň se open interest snižuje, šance, že dojde k obratu trendu se zvýší.

Zvyšující se open interest značí, že na trh přicházejí noví kupci a současní držitelé ještě nechtějí své pozice uzavřít, protože věří, že cena dosáhne na vyšší hodnoty. Naproti tomu snižující se open interest značí, že držitelé uzavírají své dlouhé pozice a odcházejí z trhu. Momentum se tedy snižuje a riziko obratu trendu je větší.

Týdenní změny v COT reportu jsou samozřejmě závislé na dění na trhu. Je tedy vcelku logické, že velká volatilita na trhu vede k velkým změnám v COT reportu. Open interest ale někdy zaznamená tak drastické změny (podívejte se například na zelenou linku na grafu z roku 2007), že praktické využití je někdy obtížné i pro dlouhodobější tradery.

Závěr:

Pokud držíme dlouhodobé pozice nebo pokud chceme vsadit na obrat existujícího trendu, COT report nám může posloužit jako signál pro otevření pozice (nebo ještě lépe jako potvrzení jiného signálu). Pro krátkodobé pozice je však použití relativně limitované a pro intraday trading je COT report naprosto nevhodný.

Dále musíme mít na paměti, že COT signály na některých měnách jsou úspěšnější než signály na jiných měnách. Našel jsem například článek, který tvrdil, že podle studie FEDu, by použití COT reportu pro CHF bylo úspěšné v 73% případů (studii samotnou jsem ale nenašel, takže existenci studie nemohu potvrdit).

COT report je unikátním indikátorem, který nám může pomoci dělat lepší a objektivnější rozhodnutí. Stejně jako všechny ostatní indikátory však i COT report vyžaduje pečlivé studium a testování před použitím na živém účtu. Pakliže je váš obchodní systém založený na dlouhodobějších obchodech, tak rozhodně studium COT reportu doporučuji. Velmi často se můžeme dočíst, že by se tradeři rádi chovali jako "velcí hráči". COT report nám k tomu dává jedinečnou příležitost.

Patrik Urban
Tým FXstreet.cz

No comments:

Post a Comment