Monday, March 26, 2012

Ekonomická teorie a realita

http://www.fxstreet.cz/ekonomicka-teorie-a-realita.html

28.06.2010 Autor: Patrik Urban Sekce: Fundamentální analýza Tisk

Před několika týdny se v diskuzi na vláknu EUR/USD objevil zajímavý příspěvek, ve kterém uživatel poukazoval na rozdíl mezi ekonomickou teorií a aktuálním vývojem na trhu. V příspěvku šlo o to, že ekonomická teorie Parity Kupní Síly předpovídá vývoj na páru EUR USD, který je přesně opačný, než vývoj, kterého jsme byli v průběhu posledního půl roku svědky. Cílem tohoto článku je vysvětlit proč často dochází k tak velkým rozdílům mezi predikcemi ekonomických teorií a aktuálním děním na trhu.

Již jednou jsem se zmínil o rozdílu v přístupu k analyzování trhu mezi tradery a ekonomy. Tento rozdíl je dán tím, že tradeři riskují opravdové peníze, ať už své vlastní nebo svých klientů, zatímco většina ekonomů riskuje svými analýzami maximálně svoji dobrou pověst. Dalším rozdílem je to, že většina ekonomických teorií, analýz a predikcí je utvářena pro dlouhodobý horizont. Například strukturální problémy americké ekonomiky (míra zadlužení, obrovský deficit na obchodním účtu apod.) jsou všeobecně známé již dlouhou dobu. Ano, v budoucnu tyto probémy budou opravdu vážné a budou vyžadovat agresivní řešení a pravděpodobně pád USD. To však neznamená, že by v krátkodobém a střednědobém horizontu nemohlo dojít k dalšímu posilování USD. Naprostá většina traderů ale nedrží pozice dlouhodobě. Musí tedy reagovat na vývoj na trhu, ať už tento vývoj považují za racionální či iracionální. Když to přeženu, tak ekonom má čas pozměnit své predikce, tak aby reflektovaly poslední publikované reporty. Trader musí pružně reagovat na dění a musí být schopen vyhodnotit, která část publikovaného reportu je nejdůležitější. Z toho vyplývá další rozdíl: ekonomové většinou pečlivě studují každý detail, tak aby získali co nejobjektivnější obraz celkového dění. Trader se většinou soustředí na jedno číslo v reportu nebo na jedinou větu v projevu důležitých osobností. Rozsah pozornosti traderů je v porovnáním s ekonomy většinou omezený.

Teorice Parity Kupní Síly
Mnoha lidem to asi dobrou náladu nepřidá, ale v tuto chvíli se neobejdeme bez několika, alespoň základních ekonomických termínů a teorií... Takže hurá do toho.
Teorice Parity Kupní Síly je založená na tom, že na efektivním trhu, tedy trhu, který je dostatečně velký a má vysokou míru konkurence (tak aby nikdo nemohl kontrolovat cenu), je cena identického výrobku stejná u všech prodejců/výrobců (této myšlence se říká "Zákon Jedné Ceny"). Kdyby cena u jednoho prodejce byla nižší, tak by účastníci trhu jednoduše koupili výrobek za nižší cenu a okamžitě by ho prodali na trhu za vyšší, tržní cenu, čímž by realizovali zisk. Realizování zisku nákupem výrobku za nižší cenu u jednoho prodejce (ať už se jedná o cokoliv od kila jablek, přes hodinky až k luxusním jachtám) a okamžitým prodejem za vyšší cenu jinému kupci nebo na jiném trhu se říká "arbitráž". Arbitráž v té nejideálnější podobě má tu výhodu, že je zcela bez rizika. Pakliže víme, jaká je tržní cena a najdeme někoho, kdo je ochoten nám výrobek prodat pod tržní cenou, tak nemůžeme prodělat. Pakliže samozřejmě v průběhu nedojde ke změně situace na trhu.

Vedlejším efektem arbitráže je to, že arbitráž ničí sama sebe. Zvýšená poptávka po zboží za nižší cenu totiž zvýší poptávku, která posune cenu až na tržní hodnotu čímž příležitost pro další arbitráž zmizí.

A teď konečně k tomu, co má tato teorie společného s trhem forex. Pakliže je cena identického výrobku stejná, tak by měla by měla být stejná i na zahraničním trhu. To je nakonec logika populárního indexu "Big Mac Index" připravovaným časopisem The Economist. Jak jméno značí, tento index měří cenu jednoho bigmacu u McDonalds (tedy naprosto identický výrobek) napříč mnoha zeměmi a snaží se podle toho určit, zda je měna podhodnocená nebo nadhodnocená vůči USD. Měnový kurz by tedy měl reflektovat cenovou hladinu ve dvou různých zemích, tak aby cena identického výrobku zůstala stejná. Inflace (změna cenové hladiny), by tudíž měla mít vliv, alespoň podle této teorie, na měnový kurz. Vyšší inflace by měla vést ke znehodnocení měny.



Jak vidíme na grafu, inflace v USA je již několik měsíců vyšší než v EU. Výše uvedená teorie by tedy předvídala, že dojde ke znehodnocení USD proti EUR. Jak všichni víme, skutečnost je jiná...

K čemu tedy došlo? Prvním problémem ekonomických teorií je, že vždy uvažují o "ideálu". Ano konkurence je většinou vysoká a málokterá firma může ovlivnit cenu výrobku na trhu. Nicméně i tak je situace v realitě vzdálená perfektnímu trhu tak, jak si ho ekonomické teorie představuje. Navíc, ekonomické teorie vždy mají požadavky, které jsou v reálném světě nerealistické. Například, že všichni účastníci trhu mají okamžitý přístup k pravdivým informacím, volný pohyb pracovních sil, snadný a bezplatný pohyb zboží a podobně.

V reálném světě ale existují i další překážky, které činí ekonomické teorie méně efektivní. Povinnost platit clo, nemožnost dovést zboží ze zahraničí z důvodu kvót, cena za přepravu zboží z jednoho trhu na druhý (kolik by asi stála přeprava již zmíněné jachty z jednoho konce Evropy na druhý?) anebo prostě neschopnost zboží přepravit (jak třeba přepravit dům postavený za nižší cenu v Portugalsku do dražšího Finska?) jsou problémy, které by se do ekonomických teorií začleňovaly jen velmi problematicky.

Ještě důležitější jsou ale vyvíjející se makro vlivy a další těžko popsatelné faktory jako je například změna sentimentu. Negativní sentiment vůči eurozóně, který stojí za pádem eura se dá jen náročně změřit. Mohli bychom sice teoreticky použít například nějakou hodnotu úrokové sazby nebo index měřící volatilitu, ale to je přeci jen "něco jiného". Navíc, kdybychom našli způsob jak zakomponovat tyto vlivy do ekonomických teorií, tak by se tyto teorie staly tak těžkopádné, že by se nedaly použít.

Ekonomické teorie nakonec jsou, jak samo jméno naznačuje, jen to: teorie. Některé teorie se po čase ukážou jako falešné, jiné se potvrdí jako zavádějící a další jako nepřesné. Někdy jsou to právě ty nerealistické předpoklady, které způsobí rozdíl mezi predikcí a aktuálním stavem. Jindy se prostě ukáže, že teorie zastarala a je třeba ji vyměnit nebo alespoň aktualizovat. To, že teorií, které mají za cíl vysvětlit pohyb měnového kurzu existuje hned několik značí, že některé budou (ne)přesnější než jiné, alespoň v krátkodobém horizontu.

Závěrem bych jen dodal, že i když jsou ekonomocké teorie kvůli výše popsaným požadavkům a předpokladům pro trading jen težce použitelné, tak to samožřejmě nesnižuje jejich validitu a prospěšnost. Ekonomická(é) teorie se nesnaží generovat zisk. Jejich cílem je popsat svět a vlivy, které ovlivňují společnost.

Patrik Urban
FXstreet.cz

No comments:

Post a Comment