Monday, March 26, 2012

Fundamentální analýza IV - základní ekonomické indikátory 2

http://www.fxstreet.cz/fundamentalni-analyza-iv--zakladni-ekonomicke-indikatory-2.html

10.05.2010 Autor: Patrik Urban Sekce: Fundamentální analýza Tisk

V minulé části jsme se podívali na nejdůležitější ekonomické indikátory a popsali jsme si, jak se tyto jednotlivé indikátory vzájemně podporují v době ekonomického růstu. Nyní se podíváme na procesy vedoucí ke zpomalení ekonomické aktivity a vysvětlíme si, jak správně porovnat situaci ve dvou různých zemích.

Co se děje, když ekonomika zpomalí?
O masívní propojenosti ekonomiky jsem se již zmínil. Pokud hospodářství roste, tak se jednotlivé sektory a indikátory vzájemně podporují. Stejná, ale opačná je situace, když ekonomika začne zpomalovat. Nižší růst HDP znamená, že podniky přestanou expandovat a začnou šetřit. Nejdříve se šetří na mzdách a pokud ani to nestačí, tak firmy začnou propouštět. Lidé potom mají buď méně peněz (protože nerostou mzdy zatímco inflace stále roste) anebo nemají práci vůbec. Nemohou tedy utrácet, což znamená, že vlastníkům firem se sníží tržby a zisk. Nižší tržby způsobené nižší poptávkou následně způsobí nižší objednávky u výrobců zboží, kterým tedy později také klesne zisk. Nižší zisk u výrobců vede k dalšímu propouštění (anebo neschopnosti nabrat již propuštěné) a to následovně ještě zhorší finanční situaci lidí. Tím se roztáčí ona na první pohled nekončící spirála recese popřípadě deflace (deflace je "negativní" inflací, tedy situací, kdy cenová hladina klesá).

Následující dva grafy zobrazují příklad vzájemné propojitosti jednotlivých indikátorů a ukazují jak se situace na konci roku 2007 začala zhoršovat. Množství nově vytvořených míst mimo zemědělství (NFP) začalo klesat, stejně jako aktivita na trhu služeb. V první polovině roku 2009 se situace začala zlepšovat a tento trend pokračuje dodnes.


Druhý graf zobrazuje míru nezaměstnanosti, která se začala na konci roku 2007 mírně zvyšovat, aby poté výrazně vyskočila o více než pět procentních bodů (100% navýšení!!!) v průběhu roku 2008. Centrální banka FED si zhoršování fundamentů samozřejmě byla vědoma a tak začala snižovat základní úrokovou míru (Fed Funds rate) tak, aby podpořila ekonomickou aktivitu. Pokles nezaměstnanosti, který snad uvidíme v druhé polovině roku 2010 by potvrdil, že se situace zlepšuje a že je tedy možné začít se zvyšováním základní sazby. To se většinou předpovídá na čtvrtý kvartál roku 2010.


Na grafu je také zajímavé, že od Ledna 2009 je základní míra sazby takřka na nule (v rozmezí 0-0.25%). Níž už tedy sazbu poslat nelze. Fundamenty se však stále zhoršovaly a tak Fed ve snaze nadále podporovat ekonomiku začal k kvantitativním uvolňováním. Pro naše potřeby můžeme kvantitativní uvolňování popsat prostě jako tisknutí peněz, které má za následek nižší úrokové sazby na trhu.

Relativní hodnoty ukazatelů
Samozřejmě, že ekonomických ukazatelů je výrazně víc než o kterých jsem se zmínil v první části článku. Pro základní orientaci však výše jmenované ukazatele myslím postačí. Bohužel, na měnovém trhu všechny transakce mají dvě simultáně provedené části - nákup jedné měny a prodej druhé měny (například pokud je EURUSD na 1.3300, tak to znamená, že na nákup jednoho lotu, tedy 100 000 EUR potřebujeme 133 000 USD. Tato transakce je tedy tvořena dvěma simultáními částmi - nákupem 100 000 EUR a prodejem 133 000 USD). Říkám bohužel, protože tento fakt znamená, že nestačí sledovat vývoj v jedné zemi. Musíme sledovat situaci v obou zůčastněných zemích.

Když například zjistíme, že nezaměstnanost v USA je 9.7% tak nám tento údaj řekne maximálně to, že situace na trhu práce není zrovna radostná. Pro spekulativní účely na měnovém trhu je takový údaj skoro k ničemu. Musíme ho totiž porovnat se stejným indikátorem v jiné zemi a tím získat ucelený obraz relativních hodnot.

Pokud chceme správně porovnat vývoj nezaměstnanosti například v USA a v Kanadě, tak se musíme podívat na vývoj relativních hodnot, nikoliv jen na absolutní hodnotu nezaměstnanosti. Následující graf zobrazuje vývoj nezaměstnanosti od ledna 2007 do současnosti. Tento graf je snadno srozumitelný a zobrazuje, že až do září 2008 na tom USA bylo, co se týče nezaměstnanosti, lépe než Kanada. Od září 2008 do současnosti si lépe vede Kanada.


Často se také můžeme setkat s grafy, které přímo porovnávají vývoj dvou zemí a absolutní hodnoty použitých ukazatelů úplně ignorují. Následující graf zobrazuje rozdíl mezi nezaměstnaností v USA a Kanadě. Pokud jsou hodnoty menší než nula, tak je nezaměstnanost v USA nižší než v Kanadě a pokud jsou hodnoty větší než nula tak je nezaměstnanost v USA vyšší než v Kanadě. Při pohledu na tento graf si tedy nemusíme lámat hlavu s tím, jestli je nezaměstnanost pět nebo deset procent. Tento graf nám jednodušše a rychle zobrazí, která země je na tom relativně lépe.



V poslední době se s tímto typem grafu můžeme často setkat kvůli zhoršující se situaci v Řecku. Často zmiňovaným grafem je hodnota výnosu 10letého německého vládního dluhopisu v porovnání s hodnotou 10letého výnosu řeckého vládního dluhopisu. Rozdíl těchto hodnot se neustále zvyšuje tak jak se zhoršuje důvěra v dlouhodobou schopnost Řecka splácet svoje dluhy. Řecko tedy musí nabídnout investorům vyšší výnos, protože jinak by investoři nebyli ochotni Řecku půjčit.

Co dělat, když jsou stejná data publikována ve stejnou dobu
Často dochází k situaci, kdy jsou publikovány stejné indikátory ze dvou různých zemí. Například zmíněná nezaměstnanost v USA a Kanadě je velmi často je publikována ve stejný den a stejnou hodinu. Pokud nezaměstnanost v USA zklame a v Kanadě příjemně překvapí, tak je situace jasná. Když ale například dojde k pozitivnímu překvapení v obou zemích, tak musíme porovnat o kolik překvapila hodnota v USA a o kolik překvapila hodnota v Kanadě. Při porovnání hodnot indikátorů ze dvou zemí tedy opět nesmíme uvažovat o absolutní hodnotě indikátoru, ale spíše o relativním rozdílu mezi těmito dvěma indikátory. Ve výše uvedeném příkladu, tedy při současném publikování dat v USA a Kanadě také můžeme využít jiných měnových párů pro "odfiltrování" vlivu jedné země. Pokud bychom chtěli odfiltrovat vliv dat z USA, tak bychom mohli tradeovat například EUR/CAD nebo jiný xxx/CAD pár.

Patrik Urban

No comments:

Post a Comment