Thursday, March 1, 2012

USD konsoliduje zisky, dále zatím neposiluje

http://www.fxstreet.cz/usd-konsoliduje-zisky-dale-zatim-neposiluje.html

01.03.2012 Autor: Patrik Urban Sekce: Krátké zprávy Tisknout článek

USD včera výrazně posílil po překvapivě jestřábím projevu šéfa FEDu Bena Bernankeho. Výrazně menší šance na další kolo QE (kvantitativní uvolňování) spolu se solidním výsledkem PMI z Chicaga a nahoru zrevidovaným Q4 HDP poslaly USD výš proti všem hlavním měnám a také drahým kovům, které zaznamenaly vysoké propady. Například zlato včera ztratilo skoro 5% hodnoty.

USD konsoliduje zisky, ale zatím nedošlo k dalšímu posilování. Evropské akciové trhy si připisují 0,75%, ropa WTI je k mání za 107,20 a zlato za 1712.

Špatné zprávy dnes přišly z trhu práce eurozóny. Nezaměstnanost se totiž opět zvýšila a to na 10,7% z prosincových 10,6% a dosáhla tak na 15 leté maximum. Maloobchodní inflace ale v únoru zůstala na 2,7% což naznačuje, že spotřeba domácností bude nižší nebo alespoň bude stagnovat, což se v následujících měsících promítne do růstu celé ekonomiky.

Cena rodinných domů ve Velké Británii vzrostla v únoru o 0,6% což je meziročně 0,9% z 0,6%. Výrobní PMI zpomalilo na 51,2 z 52,0 protože objednávky byly takřka nezměněné, ale výrobní ceny se nečekaně zvýšily.

Neradostnou situaci švýcarské ekonomiky dnes potvrdila míra růstu HDP, která za Q4 rostla pouze 0,1% a 0,3% což je meziroční pokles na 1,3% z 1,6%. Alespoň částečně pozitivní zprávou byl PMI, který se za únor zvýšil na 49 z 47,3, což ale i tak značí další kontrakci sektoru.

Španělsko dnes ve své aukci prodalo dluhopisy za 4,501 miliard, tedy nad cílovou částku, která byla 4,5 miliard a Francie prodala dluhopisy za 7,99 miliard zatímco cíl byl 8 miliard. Všechny průměrné výnosy francouzských dluhopisů byly nižší v porovnání v minulou aukcí.

Ministři financí eurozóny budou jednat o řeckém dluhovém swapu od 14:00, takže první informace, které by mohly mít vliv na trhy začnou prosakovat na povrch teprve po několika hodinách.

Americká seance začne ve 14:30 vyhlášením jádrového indexu cen PCE, který se očekává za leden beze změny na 0,2% meziměsíčně a na 1,8% meziročně. Osobní spotřeba by měla zaznamenat zvýšení na 0,4% počet žádostí v nezaměstnanosti by měl mírně poklesnout na 350 tisíc.

Výrobní ISM bude publikován v 16:00 a za únor se očekává zlepšení na 54,6 z 54,1. Ve stejné době začne šéf FEDu Bernanke svůj proslov před bankovní komisí senátu.

Volatilita by se také mohla zvýšit v 18:30, kdy šéf FEDu v Atlantě a člen komise FOMC Dennis Lockhart začne svůj projev na konferenci.

Patrik Urban
Autor působí ve forex společnosti www.fxstreet.cz

No comments:

Post a Comment