Monday, March 26, 2012

Ohlédnutí za rokem 2011

http://www.fxstreet.cz/ohlednuti-za-rokem-2011.html

27.12.2011 Autor: Patrik Urban Sekce: Fundamentální analýza Tisk

Nejdůležitější pro vývoj na finančních trzích v průběhu roku 2011 byla, stejně jako v roce 2010, evropská dluhová krize a události s ní přímo spojené. Především tedy šíření krize z periferních států eurozóny do samého jádra, žádosti o finanční pomoc a postupné snižování ratingu mnoha zemí.

Po vytvoření Fondu Finanční Stability (EFSF) v květnu 2010 se situace na trzích začala uklidňovat, sentiment se zlepšil a společná měna euro dokonce začala růst. Tento růst a víra, že dluhová krize byla překonána, trval skoro až do poloviny roku 2011.

Situace se začala měnit v březnu, kdy agentura Moodys snížila rating Řecku, a v dubnu, kdy Portugalsko muselo zažádat o finanční pomoc a následně mu agentura Fitch snížila rating. Tím se roztočil koloběh snižování ratingů, který vedl k výraznému zvyšování výnosů dluhopisů postižených zemí. V té době se také začalo opatrně mluvit o možnosti, že by za určitých okolností mohlo dojít k vyloučení Řecka z eurozóny, což bylo ještě na začátku roku naprosto nemyslitelné.

V červenci Řecko muselo zažádat o další finanční pomoc a agentura SP snížila rating Portugalska do spekulativního pásma, tedy do pásma, do kterého mnoho finančních institucí nesmí ze zákona investovat. Agentura SP navíc předpověděla, že další snižování je pravděpodobné.

Nově vytvořený plán na záchranu Řecka, který byl narychlo vytvořen, již počítal s tím, že někteří investoři přijdou o část svých investic. Také to, že by dluhopisoví investoři u některé ze zemí eurozóny mohli přijít o své finance bylo novinkou. Podle rozhodnutí z října nakonec investoři ztratili 50 % investic.

Největším problémem druhé části roku ale bylo to, že se krize začala šířit do samého jádra eurozóny. Vysoké výnosy na dluhopisech (tedy úrok, který musí vláda zaplatit za půjčky) Řecka a Portugalska sice svědčily o podstupovaném riziku, ale z hlediska životaschopnosti eurozóny toto zvýšení nebylo nebezpečné.

Když začaly rapidně a významně růst výnosy na dluhopisech Španělska a Itálie, riziko kolapsu celého systému výrazně vzrostlo. Italské 10leté dluhopisy atakovaly výnosem hranici 7 % a dosáhly až na hodnotu 7,48 %. Hranice 7 % je všeobecně považována za kritickou, protože Řecko, Irsko i Portugalsko musely požádat o finanční pomoc zvenčí právě poté, co jejich dluhopisy vynášely více než 7 %. Evropská centrální banka (ECB) tedy začala na volném trhu nakupovat italské a španělské dluhopisy s cílem snížit jejich výnos a dosáhnout tak uklidnění trhů.

O tom, že situace byla a je stále kritická, svědčí i další události. Anglická centrální banka (Bank of England) zvýšila svůj program kvantitativního uvolňování o 75 miliard liber na 275 miliard a ECB od začátku listopadu již dvakrát snižila sazby na současné 1 %.

Na konci roku začíná docházet ke změnám, které by mohly vést ke stabilizaci situace a vytvoření mechanismů pro zamezení zvyšování zadlužování. Mám na mysli snahu o vytvoření fiskální unie se striktnějšími pravidly a také vytvoření programu, ve kterém ECB nabízí dlouhodobější půjčky bankám (program LTRO, který nabízí půjčky až na tři roky). Sentiment na trzích se zatím moc nezměnil, nicméně k částečnému zklidnění došlo.

Problémy eurozóny budou zcela určitě ovlivňovat trhy i v roce 2012. O možném vývoji si povíme příště.

EURUSD
Z hlediska sentimentu vůči společné měně lze rok 2011, stejně jako rok 2010, rozdělit na dvě poloviny. První, v jejímž průběhu byl sentiment pozitivní a hodnota eura se zvyšovala a druhou, v jejímž průběhu se sentiment horšil a euro padalo. V roce 2010 byl první půlrok obdobím pádu a druhý obdobím růstu. V roce 2011 tomu bylo naopak.

Na přiloženém týdenním grafu EURUSD vidíme, jak se sentiment vůči euru začal zhoršovat a jak společná měna od začátku druhého půlroku 2011 slábne.


USD Index (Index americkéhodolaru)
Protože USD Index obsahuje přes 58 % eura, jeho graf vypadá velmi podobně, ale samozřejmě opačně (reverzně). V květnu se začal USD index stabilizovat, od té doby roste a prorazil nad důležitou technickou a psychologickou resistanci na úrovni 80.

Zlato
Několikaletý býčí trend pokračoval i v roce 2011. V průběhu září ale došlo k velmi rychlému a drastickému výprodeji o 400 USD. Tlak na zlato částečně zesílil také proto, že portfolioví manažeři prodávali své otevřené pozice na zlatu se ziskem tak, aby mohli výnos použít pro zvýšení marginu na ztrátových pozicích na ostatních aktivech, především na akciích, které zaznamenávaly ještě významnější propady.

Korelace mezi EURUSD and SP500
Korelace mezi EURUSD (vyznačen zeleně) a americkým akciovým indexem SP500 (vyznačen oranžově) byla vysoká až do května (padající USD a tedy rostoucí EUR podporovalo akciový index). Od května, tedy v době kdy EURUSD začalo ztrácet se korelace zmenšila a v současné době je nevýznamná. V současné době euro proti dolaru neroste ani v době, kdy SP500 vzrůstá.

SP500 a Euro stoxx 50
K porovnání sentimentu na americkém a evropském akciovém trhu můžeme použít vývoj na SP500 (oranžový SPX) a Euro stoxx 50 (zelený SX5E). Vidíme, že korelace je vysoká, ale evropský index zaznamenal vyšší ztráty. Je třeba si ale uvědomit, že SPX se oceňuje v USD zatímco SX5E v EUR. Pokud vezmeme v potaz přibližně 10% oslabení na EURUSD uvidíme, že akciové trhy v Evropě sice zažily větší propady než akciové trhy v Americe, ale rozdíl nebyl extrémní.



Tři historické události k zapamatování

Z hlediska důležitosti vlivu na finanční trhy bych ještě zmínil tři události, které se nepochybně zapsaly do paměti analytiků a traderů.

6. září SNB zafixuje EURCHF na 1,20, což vedlo k okamžitému znehodnocení švýcarské měny o 10 %. Minimální hodnota na EURCH ten den byla 1,1017 a maximální nad 1,150.

9. září provedly ECB, FED, BOE, SNB a BOJ koordinovanou intervenci na trzích s cílem dodat dolarovou likviditu a zjednodušit tak přístup k USD po evropské banky. USD výrazně oslabil proti většině měn, ale během několika málo dní ztráty vymazal.

31. října provedla BOJ unilatelární intervenci potom, co JPY dosáhl na historická maxima. Tato intervence zastavila posilování JPY, nevedla ale k dalšímu oslabování. USDJPY vyskočil ze 75,55 až na 79,53.

Na příští týden pro vás připravujeme náš kompletní výhled na vývoj trhu pro rok 2012.

Patrik Urban
Tým FXstreet.cz

No comments:

Post a Comment