Monday, March 26, 2012

Ochrana proti změně - Co je to Hedging, část 1

http://www.fxstreet.cz/ochrana-proti-zmene-co-je-to-hedging-cast-1.html

13.06.2011 Autor: Patrik Urban Sekce: Základy FOREXu, rady, tipy Tisk

Za možná až tajemně znějícím slovem "hedging" se skrývá ve svém principu relativně jednoduchá činnost - ochrana proti možné nepříznivé změně (pojištění před ztrátou/ zajišťování rizik). Hedging značí koupi instrumentu, jehož hodnota by vzrostla v případě, že by hodnota ochraňovaného podkladového aktiva klesla. Oním ochraňovaným aktivem může být jakýkoliv finanční instrument, měna, úroková sazba nebo cokoliv jiného.

Úspěšná firma na pokraji bankrotu

Představte si situaci, kdy vaše firma vyrábí produkt, který prodáváte například v Německu a váš čistý zisk z prodeje je 20% z ceny výrobku. Poptávka po vašem výrobku je vysoká, ale kvůli konkurenci si nemůžete dovolit zvýšit cenu. Firma vzkvétá a vydělává, bez problému prodáte všechno co vyrobíte. Potom z nějakého důvodu kurz eura proti koruně spadne o 20%.

V takové chvíli sice dál úspěšně prodáváte všechny svoje výrobky, ale nemáte z nich ani korunu zisku, protože při převodu zisku z eur do korun, dostanete za každé euro o 20% méně. Váš celkový zisk z prodeje pouze pokryje ztráty způsobené oslabením eura (tato situace je důvodem, proč exportéři volají po slabé měně, zatímco importéři chtějí měnu co nejsilnější).

Ve výše popsané situace je vaše firma alespoň schopna pokrýt náklady na výrobu. Pokud si ale představíte situaci, kdy by kurz EUR/CZK spadl o 25%, tak by vaše firma sice úspěšně prodala všechny vyrobené výrobky, ale výsledkem celé transakce by byla ztráta, protože při převodu z eur byste dostali méně než byly výrobní náklady. Vznikla by tak kuriozní situace, kdy by úspěšné firmě, která prodá všechny svoje výrobky hrozil bankrot.

Instrumenty, které lze použít pro ochranu proti nepříznivému vývoji

Pro výše uvedenou firmu je tedy rizikem oslabení EUR (což logicky značí silnější CZK). Pro ochránění proti pádu eura tedy lze použít jakýkoliv instrument, jehož hodnota se zvyšuje pokud euro padá. Lze tedy použít (pokud takový kontrakt existuje samozřejmě) futures kontrakt na EURCZK, EUR put opce/CZK call opce, měnový forward na nákup CZK nebo prostě prodat EUR/CZK na spotovém trhu (klasický FX trh na který máme přístup skrz retail brokera).

Princip hedgingu

Řekněme, že výše jmenovaná firma prodala zboží a očekává proplacení dodávky v hodnotě sto tisíc eur a že kurz EUR/CZK je 24.00. Při převodu z EUR na CZK by firma přijala 2 400 000 korun. Pokud by euro posílilo na 25.00 tak by firma inkasovala 2 500 00 a zvýšila by tak zisk. V případě, že by se firma neochránila proti změně kurzu, tak vlastně firma nechtěně spekuluje na měnovém trhu na to, že se kurz nezmění, nebo že se změní příznivým směrem. Firmy, které vyrábějí a prodávají své výrobky na cizích trzích však nechtějí spekulovat. Chtějí pouze se ziskem prodat to, co vyrobily.

Pokud by euro oslabilo na 23.00 tak by firma získala při převodu z eur jen 2 300 000 a přišla by tak o část zisku. Proto se musí proti oslabení ochránit a ujistit se, že výsledek transakce bude dle očekávání. Jednou z možností, jak se firma může ochránit, je použít klasický, spotový trh. Protože je pro firmu rizikem oslabení eura, musela by se firma v tomto případě ochránit prodejem jednoho standardního lotu (100 000 Eur) na páru EUR/CZK. Prodejem jednoho lotu (firma očekává proplacení 100 000 eur, proto tedy prodej jednoho lotu) firma "uzamkne" kurz a nepříznivý pohyb kurzu tedy firmu neohrozí.

Existují tři varianty vývoje:

Všechny varianty počítají s tím, že krátká pozice na spotovém trhu bude uzavřena v době proplacení faktury a tedy na stejném kurzu, který bude použit pro cash transakci (což je samozřejmě v praxi jen těžko proveditelné).

1. EUR/CZK zůstalo na 24.00.

V tomto případě by pozice na spotovém trhu byla uzavřena na break even (na počáteční úrovni) a při proplacení faktury by firma přijala hotovost v hodnotě 2 400 000. Výsledek by tedy byl dle očekávání.

2. EUR/CZK se dostalo nad 24.00 například na 25.00 (zhodnocení eura).

V tomto případě by krátká pozice na spotovém trhu prodělala 100 000 korun. V průběhu proplacení faktury, by ale firma přijala 2 500 000 a celkový výsledek transakce by tudíž byl 2 400 000 (2 500 000 - 100 000 ztráta na spotu). Zisk z cash transakce by tedy plně pokryl ztrátu ze spotového trhu a firma by tedy opět dosáhla očekávaného zisku.

3. EUR/CZK se dostalo pod 24.00 například na 23.00 (znehodnocení eura).

V tomto případě by krátká pozice na EUR/CZK vydělala 100 000 korun. V průběhu proplacení faktury by firma dostala pouze 2 300 000, ale zisk ze spotu by plně nahradil ztátu z cash transakce. (2 300 000 + 100 000). Firma by tedy opět inkasovala plných 2 400 000.

Jak vidíte z výše uvedeného příkladu, firma se prodejem jednoho lotu EUR/CZK ochránila proti kurzovému riziku a ať euro oslabí nebo zpevní, firma stále na své zakázce vydělá očekávaných 2 400 000. Výhodou spotové transakce je jednoduchost, cenová výhodnost (jediné náklady na hedging transakci jsou spread, swap a nepřímo také peníze, které musí být na brokerově účtu pro margin) a také to, že velikost pozice na spotu je díky široce dostupným mikrolotům flexibilní.

Princip hedgingu je opravdu jednoduchý a ochránit se proti kurzovému riziku může prakticky každý. Pokud byste plánovali dlouhodobější pobyt nebo dražší dovolenou například v Británii a pár týdnů před odjezdem by se najednou kurz GBPCZK propadl níž, můžete takové situace využít a nákupem množství, které se rovná předpokládaným výdajům, se ochránit proti dražší libře.

V příštím díle si ukážeme další příklady hedgingu (proti riziku zvyšující se ceny i proti riziku nižší ceny), tentokrát pomocí futures kontraktu a popíšeme si některá úskalí dlouhodobých hedging strategií.

Patrik Urban
Tým FXstreet.cz

No comments:

Post a Comment