Monday, March 26, 2012

Fundamentální analýza I.

http://www.fxstreet.cz/fundamentalni-analyza-i.html

15.03.2010 Autor: Patrik Urban Sekce: Fundamentální analýza Tisk

Připravili jsme nový seriál o Fundamentální analýze. Postupně zde budeme uveřejňovat nové články na téma Fundamenty na Forexu.

Fundamentální analýzou rozumíme interpretaci makroekonomických dat s cílem rozpoznat, který finanční instrument (v našem případě, která měna) je podhodnocený nebo naopak nadhodnocený. V praxi to znamená, že sledujeme ekonomická data, jako například vývoj inflace, hrubého domácího produktu, nezaměstnanosti a další indikátory a snažíme se, aby naše spekulativní pozice reflektovaly vývoj ekonomiky.

Pro fundamentální analýzu je samozřejmě důležité mít přístup k datům. Míst na internetu, kde můžete najít různé ekonomické kalendáře je mnoho. Osobně bych doporučil domovský kalendář, který můžete najít na adrese: http://www.fxstreet.cz/on-line-.html . Tento kalendář je prospěšný v tom, že kvalitativně rozděluje ekonomické reporty podle důležitosti. Ty více důležité jsou označeny červeně, zatímco ty méně důležité jsou označeny oranžově a žlutě. Tento kalendář vám zobrazí nejen předpověď a skutečný výsledek, ale také minulý výsledek. To vám umožní rozpoznat, jak "překvapivý" report opravdu je. Pokud výsledek předčí očekávání, ale zároveň není příliš odlišný od minulého výsledku, lze očekávat, že reakce bude menší než v situaci, kdy výsledek nejenom předčí očekávání, ale také výsledek z minula. Ty "překvapivé" reporty se obchodují relativně snadněji, protože trhu chvíli trvá, než tuto novou informaci vstřebá. U reportů, které sice dopadly lépe/hůře než se očekávalo, ale přitom nešlo o velké překvapení hrozí riziko, že zpráva již bude "započtena" do ceny a očekávaná volatilita se nedostaví. V takovém případě záleží na osobních schopnostech a zkušenostech, které napoví jaká je pravděpodobnost velkého výkyvu v ceně.

Jak vaše zkušenosti budou narůstat, budete schopni rozpoznávat, že některá data jsou důležitější než jiná a že trh některá data skoro ignoruje, zatímco jiná data vždy vyvolávají vysokou volatilitu. Mezi ty nejdůležitější patří vývoj inflace, úrokových sazeb, hrubého domácího produktu, maloobchodní prodeje, zprávy z trhu práce, zprávy ze sektoru služeb a průmyslu a další. Fundamentální analýza je asi náročnější než technická, protože musíme vzít v potaz i další faktory jako je například poptávka po vládních dluhopisech, příliv zahraničního kapitálu, projevy různých vládních činitelů a podobně.

Finanční trhy nejsou racionální (a to i přes to, že se nám ekonomické učebnice snaží namluvit opak) a prakticky vždycky "přestřelí" jak ve směru nahoru tak ve směru dolů. Obrovské pohyby, které při korekcích posléze nastávají lze často jen těžko fundamentálně vysvětlit, protože makroekonomicky se mnoho nezměnilo. Dění na finančních trzích je však ovlivňováno mnoha dalšími kvantitativně těžko definovatelnými faktory jako je například "negativní sentiment". Toto je jeden z důvodů proč je dobré kombinovat fundamentální analýzu s technickou analýzou. Když totiž nastane situace, kdy technický obraz předpovídá posilňování a zároveň je publikován překvapivě dobrý report, pravděpodobnost úspěchu je výrazně vyšší.

Fundamentální analýza je velmi prospěšná pro ty, kteří drží pozice delší dobu: několik týdnů, měsíců nebo i déle. Pro naprostou většinu traderů, kteří spekulují intraday anebo drží pozice jen několik dní má však menší hodnotu. Pokud se díváte na 5m graf a snažíte se skalpovat 10 bodů tak je fundamentální analýza minimálním přínosem. To však neznamená, že bychom měli fundamentální změny v ekonomice ignorovat. I pro krátkodobé tradery se vyplatí fundamenty sledovat. Například v situaci, kdy výsledky byly velmi výrazně lepší než se očekávalo, ale technicky situace vypadá, že je lepší prodat je možná nejlepším přístupem obchod neuskutečnit a počkat si na situaci, která má vyšší šanci na úspěch, tedy na situaci, kdy signál z fundamentální analýzy je ve stejném směru jako signál z technické analýzy.

Jsou to však velmi výrazně překvapivé zprávy a nikoliv překoupený/přeprodaný oscilátor technické analýzy, které vedou ke skutečným obratům v trendu. Perfektním příkladem bylo americké NFP (Non Farm Payrolls - tedy změna počtu pracovních míst mimo zemědělský sektor) ze 4. prosince 2009. Očekávalo se, že se NFP bude -119 tisíc. Několik předcházejících měsíců tento indikátor ukázal hodnoty kolem -200 tisíc. K překvapení všech však NFP vykázalo ztrátu pouhých 11 tisíc pracovních míst. To je zcela zjevně pozitivní pro vývoj ekonomiky, protože tento údaj napovídá oživení na trhu práce. Pokud to zjednoduším ad absurdum tak zlepšení na trhu práce znamená nižší nezaměstnanost, vyšší maloobchodní prodeje, oživení ekonomiky, vyšší HDP, vyšší úrokové sazby... Není proto divu, že EURUSD ten den spadlo kolem 270 bodů a započalo pád z 5061 až k současným hodnotám. Samozřejmě, že v pádu EURUSD hrálo roli více faktorů, ale bylo to překvapení v podobě NFP, které obrátilo dlouhodobější trend trhu.

Je zcela bez diskuze, že každý zodpovědný trader musí vědět kdy budou publikovány alespoň ty nejdůležitější ekonomické indikátory. Jestli se rozhodnete používat ekonomické údaje jako součást vaší obchodní strategie nebo ne, to záleží jen na vás. Je však absolutně nutné vědět kdy vaší pozici hrozí riziko. Z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že jen málo věcí dokáže naštvat tak, jako když pozorujete svůj 50 bodový profit jak mizí a namísto něj cena aktivuje váš 30 bodový SL. To všechno v průběhu jediné minuty a jen kvůli tomu, že člověk přehlédl, že bude publikován důležitý report.

V příštím díle bych se rád věnoval fundamentální analýze jako takové. Rád bych porovnal důležitost některých reportů a ukázal příklady, kdy trh reagoval tak jak měl a příklady, kdy byla reakce minimální nebo dokonce opačná než by se dalo očekávat. Ocenil bych, kdybyste do diskuze napsali co byste rádi v článku viděli. Myslím, že by to bylo o to zajímavější a snad i prospěšnější.

Patrik Urban
FXstreet.cz

No comments:

Post a Comment