Monday, March 26, 2012

Obchodování Pinocchio "Pin" Bars I.

http://www.fxstreet.cz/obchodovani-pinocchio-pin-bars-i.html

02.08.2010 Autor: Patrik Urban Sekce: Obchodní systémy na FOREX Tisk

Na internetu je několik stránek a diskuzních skupin, které se věnují formaci, které se říká "Pinokio bar" zkráceně také "Pin bar". Jedná se o velmi jednoduchou formaci, která je však překvapivě osvědčená a spolehlivá. Cílem tohoto článku je vysvětlit jak tuto formaci rozpoznat a jak ji správně použít pro trading.

S názvem "pin bar" přišel Martin Pring, známý a uznávaný specialista na technickou analýzu. Tento název odvodil z pohádky o Pinokiovi, kterému se prodloužil nos, kdykoliv zalhal. Pokud tuto logiku přeneseme do prostředí tradingu, tak uvidíme, že čím delší pin bar je, tím více nám cena instrumentu lže o tom, kterým směrem se bude v budoucnu ubírat.

Jak vypadá ideální pin bar:

Pin bar je v podstatě ekvivalentem svíčkové formace "shooting star" (tedy formace značící změnu bullish trendu v bearish trend) a formace "hammer" (tedy formace značící změnu bearish trendu v bullish trend). Ať už formaci říkáme "pin bar" nebo "shooting star/hammer" logika a způsob obchodování zůstávají stejné.

Správně vytvořený pin bar musí mít několik znaků:

1. otevření i uzavření svíčky musí proběhnout "uvnitř" předchozí svíčky
2. samotný pin bar musí mít "dlouhý nos" (vlastní tělo svíčky musí být dostatečně dlouhé) a musí "vyčnívat" nad okolní svíčky.
3. ideální pin bar uzavře blízko minima/maxima předcházející svíčky.



Na obrázku vidíme pět pin barů, které se však výrazně liší svojí kvalitou.

1. První pin bar je asi nejlepší. Má "dlouhý nos", který vyčnívá hluboko pod předcházející svíčky. Pin bar uzavřel uvnitř těla předcházející svíčky. Máme zde dokonce i konfluenci dalšího faktoru - minimum pin baru je velmi blízko minimu svíčky vytvořené před 15 4h svíčkami.

2. Tento pin bar vypadá velmi dobře. Má velmi dlouhý nos, ale cena jej nerespektovala a putovala dál na sever. I když se může na první pohled zdát, že se jedná o pin bar, který "nevyšel", tak v případě, že bychom tento pin bar hráli tradičním a nejkonzervativnějším způsobem, tak bychom na tomto setupu neprodělali žádné peníze (detaily jak hrát pin bary probereme v dalším díle).

3. Další příklad velmi pěkného pin baru. Nos je dlouhý a svíčka uzavřela blízko počáteční úrovně uvnitř předchozí svíčky. Navíc, pin bar uzavřel blízko maximální hodnoty předchozí svíčky.

4. Někdo by tuto svíčku kvůli tvaru za pin bar ani nepovažoval. Svíčka vypadá spíše jako "doji". Nicméně svíčka uzavřela uvnitř předcházející svíčky a tak by si ji s pin barem mohlo mnoho lidí splést. V tomto případě shodou okolností setup vyšel a formace by vydělala. Je ovšem důležité upozornit, že jde o velmi nekvalitní pin bar, který by asi většina zkušených traderů ignorovala.


5. Ne úplně ideální pin bar, protože nos není dostatečně dlouhý, ale i tak se jedná o pin bar, protože svíčka uzavřela uvnitř těla předcházející svíčky.

Proč formace funguje?

Důvodem, proč formace funguje v tak vysokém procentu případů je změna sentimentu nakupujících/prodávajících. V podstatě je irelevantní zda je změna sentimentu daná změnou fundamentů, stavem technického překoupení/přeprodání anebo třeba iracionalitou trhů. Pin bar jen zobrazí, že kupující vyhnali cenu nahoru, kde se však setkali s tak velkým objemem prodejů, že cena spadla pod počáteční úroveň svíčky. Proražení počáteční úrovně velmi často značí únavu trendu a jeho otočení. Pin bar tedy předpokládá, že prodávající budou nadále kontrolovat cenu a dosáhnou na nižší hodnoty. Při otočení bearish trendu je situace samozřejmě stejná, ale opačná.

Jedním z důvodů proč jsou tyto formace tak populární je fakt, že nemusíme věnovat přílišnou pozornost fundamentům ani technickým indikátorům. Pozornost naopak věnujeme ceně samotné a hlavně směru, kterým se cena ubírá. Cena se samozřejmě a celkem logicky mění podle toku peněz na finančních trzích. A je to právě ten zmíněný tok peněz, který pin bar vytvoří.

Pin bar, který nesplňuje nějaký z požadavků a to se zvlášť týká délky vlastního těla, je lepší neobchodovat, protože značí, že neproběhla ona zmíněná změna sentimentu. V takovém případě je pravděpodobnost úspěchu nižší.

Na závěr ještě několik dalších příkladů pin barů:



1. Velmi pěkný příklad pin baru na denním grafu. Pin má dlouhý nos a uzavřel velmi blízko počáteční hodnoty. Otevření i uzavření nastalo blízko maxima předcházející svíčky. Tento kvalitní pin je navíc umocněn 61,8% fib. ret., který je vyznačen modrou vodorovnou linkou. Existuje zde tedy konfluence tří faktorů - bearish pin bar, 61,8% fib a navíc je pin vytvořen ve směru trendu (trend je dán úhlem klouzavých průměrů).

2. Další příklad velmi kvalitního pin baru. Pin bar má dlouhý nos, uzavřel blízko počáteční hodnoty a navíc blízko minima předcházející svíčky. Nejdůležitější ale je, že nos pin baru zasahuje hluboko pod předcházející svíčky. Tím se zvyšuje jeho důležitost.

3. Třetí krásný pin bar se stejnými vlastnostmi - dlouhý nos, dobré uzavření a směr trendu.

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že tato formace je opravdu velmi prospěšná a spolehlivá. Není ovšem oním "Svatým Grálem". Vyhledat formaci na grafu zvládne každý. Umět objektivně ohodnotit kvalitu setupu je už náročnejší. Mít trpělivost, čekat na ty nejkvalitnější setupy, dodržovat pravidla money managementu, zbytečně neriskovat a obchodovat opravdu jenom ty nejkvalitnější formace vyžaduje nejenom zkušenosti a schopnost dodržovat pravidla, která si pro sebe určíme, ale hlavně "seriozní" přístup k obchodování, to jsou ony charakteristiky, které rozhodnou o tom, jestli v tradingu uspějeme nebo nikoliv.

V příštím díle si vysvětlíme jak tuto formaci obchodovat a za jakých okolností není vhodné signály z této formaci použít.

Patrik Urban

No comments:

Post a Comment