Monday, March 26, 2012

Ochrana proti změně - Co je to Hedging, část 2

http://www.fxstreet.cz/ochrana-proti-zmene-co-je-to-hedging-cast-2.html

27.06.2011 Autor: Patrik Urban Sekce: Základy FOREXu, rady, tipy Tisk

V minulém díle jsme si vysvětlili co to hedging je a ukázali jsme si jednoduchý příklad ochrany proti oslabujícímu euru. Jako hedge byla použita krátká pozice na spotovém trhu na páru EUR/CZK. Pro hedging ale můžeme použít i jiné instrumenty.

Hedging pomocí futures

Logika hedgingu zůstává samozřejmě stejná. V případě, že by pro nás bylo rizikem zvýšení ceny, tak bychom se ochránili dlouhou pozicí a pokud bychom se potřebovali ochránit proti cenovému pádu, udělali bychom tak pomocí krátké pozice.

Ochrana proti zvyšující se ceně:

Představte si podnik, který vyrábí klenoty a který tedy potřebuje zlato nebo stříbro pro výrobu svých produktů. Pro takový podnik je rizikem vyšší cena, protože čím dražší kovy jsou, tím vyšší výrobní náklady a tím nižší zisk. Pakliže firma není schopná zvýšit ceny v případě, že by se nákupní cena kovů zvýšila, mohla by vyšší cena kovů snížit profit nebo v extrémním případě dokonce způsobit ztrátu. Firma si spočítá, že za půl roku bude na výrobu potřebovat určité množství kovů a nákupem futures uzamkne jejich cenu.

Pokud se cena zvýší, tak firma počká na expiraci futures kontraktu. Při dodání firma zaplatí cenu domluvenou v době nákupu futures (tato cena je nižší než "současná" cena na trhu). Firma tedy zaplatí méně, než by musela zaplatit, pokud by musela koupit kovy za současnou cenu. Cash flow firmy není ovlivněn změnou ceny a firma přesně ví, kolik prodejem svých výrobků vydělá.

Pokud se cena sníží, tak firma může před expirací prodat svoje futures, utrží na tuto dlouhou pozici ztrátu, ale nakoupí kovy na trhu za současnou cenu, která je nižší než cena původních futures. Ztráta na dlouhé pozici by tedy byla vyrovnána vytvořeným ziskem z nákupu za současnou, nižší cenu.

Řekněme, že firma koupila futures na zlato za 1400 a v době expirace se cena dostala na 1500. Zisk na dlouhou pozici je tedy 100. Pokud by firma prodala futures a koupila zlato za současnou cenu 1500 (což samozřejmě neudělá, protože to nedává smysl) výsledkem by bylo předpokládaných 1400.

Pokud by cena spadla na 1300, tak firma utrží ztrátu na dlouhou pozici 100, ale zároveň může koupit zlato levněji na trhu za 1300. Výsledkem je, že firma opět zaplatí předpokládaných 1400.

Zakoupením futures kontraktu firma uzamkla cenu zboží potřebného k výrobě produktů. Firma si mohla dopředu naplánovat svoje výdaje a odhadnout výši zisku.

Ochrana proti padající ceně

Firmy které komodity prodávají se naopak musí ochránit proti padající ceně, protože chtějí prodat svoje výrobky za co nejvyšší cenu. Pro farmáře, který pěstuje pšenici je rizikem, že v průběhu sklizně cena spadne a farmář tudíž za sklizené obilí dostane nižší cenu. Proto se tedy může ochránit otevřením shortu na futures na pšenici. Pokud cena spadne, farmář sice dostane méně za sklizené obilí, ale zisk ze shortu mu tuto ztrátu vyrovná. Pokud se cena zvýší, farmář sice prodá sklizené obilí za vyšší cenu, ale realizuje ztrátu na otevřeném shortu. Výsledkem je situace, kdy farmář předem ví, jaký zisk z celé transakce realizuje a může si tudíž naplánovat výdaje na dlouhou dobu dopředu. Tohoto farmáře nezajímá spekulace na vývoj, chce si pouze naplánovat výrobu a uzamknout prodejní cenu.

Malá zajímavost: futures na cibuli byly ještě v roce 1950 nejobchodovanější futures na CME. V roce 1955 zaznamenal trh s cibulí manipulaci a v roce 1958 přišel v platnost zákon, který zabraňuje s cibulí na futures trhu obchodovat. Tento zákon platí v USA dodnes.

Úskalí dlouhodobějších nebo opakujících se hedging strategií

Výše popsané situace sice popisují princip, jsou ale v praxi jen težko proveditelné. Problémy jsou dva: první, méně podstatný problém je v tom, že v praxi je náročné uzavřít obě transakce na stejné ceně/kurzu (minulý příklad ochrany EUR/CZK počítal s tím, že jak spot fx, tak cash transakce jsou uzavřeny ve stejný moment, na stejné ceně). Ve skutečnosti by to bylo náročné, protože předem jen těžko zjistíme na jakém kurzu nám banka příchozí peníze promění. To je však malá cena za ochranu, kterou hedge dodává, protože rozdíl může být pár desítek bodů.

Druhý, podstatnější problém je v tom, že výše uvedené příklady očekávají pouze jednu jedinou dodávku. Jak jsme si ukázali, v takovém případě se lze ochránit nejenom lehce, ale také takřka absolutně. V praxi je to náročnější, protože se firmy musí ochraňovat na dlouhou dobu dopředu (dostávají například zaplaceno v jiné měně při každé dodávce zboží ze zahraničí). Pokud cena neustále a dlouhodobě padá, hedge je pravidelně otevírán na nižší a nižší (a tudíž méně výhodné úrovni). Dlouhodobější hedge tedy neochraňuje 100%, pouze se snaží vytěžit maximum z dlouhodobého průměrování. Potom už záleží na schopnostech treasury oddělení jednotlivých firem, kdy a hlavně kde hedge otevřou.

Pro hedging se používají i další produkty, jako například opce. Logika jejich použití je stejná jako u futures kontraktů s tím, že opce ochrání proti nepříznivé změně, zároveň ale mají oproti futures omezené riziko ztráty (dlouhá pozice na futures by teoreticky mohla spadnout až na nulu, takže by klient přišel o 100% investice - v připadě obchodování bez páky. Krátká pozice na futures ma riziko ztráty neomezené).

Existují i další produkty - deriváty - které se snaží dodat maximum ochrany, ale přitom omezit riziko ztráty na minimum. Příkladem může být "knock-in opce" nebo "reverse knock-in opce". Takový instrument je typem opce, která se stane opcí pouze pokud se spot cena dostane na nějakou předem stanovenou hranici. To už jsou ale sofistikované produkty určené pouze pro náročnou skupinu uživatelů.

Patrik Urban
Tým FXstreet.cz

No comments:

Post a Comment