Monday, March 26, 2012

Fundamentální analýza III - Carry Trade, část 1

http://www.fxstreet.cz/fundamentalni-analyza-iii-carry-trade-cast-1.html

01.04.2010 Autor: Patrik Urban Sekce: Fundamentální analýza Tisk

Vytváření profitu z rozdílných úrokových sazeb

Carry trade je velmi oblíbeným typem investice a naprostá většina investičních společností včetně hedgeových fondů používá nějaký typ carry trade k vytváření zisku.

Princip carry trade
Ve své podstatě je carry trade relativně jednoduchým typem transakce, která obsahuje dvě části. Nejprve si půjčíme finanční instrument za který budeme platit nízký úrok a poté investujeme do finančního instrumentu, který nám bude vynášet vyšší úrok. Rozdíl těchto dvou úrokových sazeb je náš profit.

Do čeho investovat
Tento princip lze aplikovat na mnoho instrumentů v mnoha různých situacích. Můžeme si půjčit krátkodobě (za což budeme platit menší sazbu) a investovat do dlouhodobějších instrumentů (za což budeme dostávat vyšší sazbu). Když je čas splatit náš dluh, tak jednoduše uzavřeme naší investici, splatíme dluh a zbytek je náš zisk. Je třeba podotknout, že tento typ investice vyžaduje nahoru mířící výnosovou křivku. Čím strmější křivka je, tím vyšší profit lze očekávat.

Teoreticky bychom mohli tento princip využít i pro kreditní karty. Některé společnosti nabízí půjčky pro nové klienty s úrokovou sazbou 0% po dobu několika málo měsíců. Mohli bychom tedy vybrat co nejvíc peněz a uložit je do instrumentu, který nám vydělá nějaký úrok. Před vypršením doby s nulovým úrokem uzavřeme naší investici, splatíme dluh za který jsme nemuseli platit žádné úroky a úroky z investice, které nám zbydou tvoří zisk. Teoreticky to zní pěkně, ale prakticky je to těžko proveditelné, protože každý poplatek, který musíme platit za otevření/uzavření investice, převody peněz a podobně ukrajují drahocený profit. Ve výsledku je zisk tak malý, že většinou nestojí za vynaloženou námahu.

Carry trade na měnovém trhu
Představte si situaci, kdy máte deset milionů korun, které chcete investovat do bezpečného instrumentu - státního dluhopisu. Jelikož nejste spokojeni s výnosem z Českých dluhopisů, tak koruny (CZK) převedete na australské dolary (AUD), které investujete do australského dluhopisu. Koupili jste tedy stejně kvalitní a bezpečný instrument (ignorujme různý rating), ale úrok, který dostanete bude vyšší. Rozdíl mezi úrokovými sazbami v Čechách a Austrálii vám tedy umožní vytvořit vyšší profit. Bohužel, převodem CZK do AUD se vystavíte kurzovému riziku. Nečekaná změna kurzu AUDCZK by mohla vést k vymazání zisku, při velké změně kurzu by mohlo dojít i ke ztrátě.

Představme si situaci, která bude ještě o něco zajímavější: Nejdříve investujete deset milionů korun do Českého dluhopisu. Protože Japonsko má velmi nízké úrokové sazby tak odjedete do Japonska, kde si půjčíte ekvivalent dvaceti milionů korun a svůj cenný papír použijete jako zástavu. Poté odjedete do Austrálie, která má vyšší úrokové sazby a zakoupíte Australské dluhopisy ve výši ne deseti, ale dvaceti milionů korun. Je velmi pravděpodobné, že úrok, který budete dostávat v Austrálii je vyšší, než úrok, který musíte platit v Japonsku. V momentě kdy musíte plně splatit japonskou půjčku tak prodáte australský dluhopis a hotovost použijete pro splacení závazků. Použitím finanční páky (máte 10 milionů korun, ale australské dluhopisy nakoupíte za 20 milonů) ještě zdvojnásobíte výsledek. Jako vždycky a všude, i v tomto příkladu platí, že čím větší zisk, tím větší riziko. Problémem je již zmíněná změna kurzu. V tomto případě jste vystaveni výkyvům mezi CZKJPY a zaroveň mezi AUDJPY. Existují instrumenty, které vám mohou míru kurzového rizika zmenšit nebo ho dokonce úplně eliminovat. Použitím měnového forwardu uzamknete kurz mezi CZK a JPY a jiným forwardem mezi AUD a JPY. Nákup měnového forwardu ale znamená další výdaje, které zmenší zisk. Zajímavostí pro čtenáře bez ekonomického vzdělání a potvrzením ekonomické teorie o paritě úrokových sazeb pro čtenáře s ekonomickým vzděláním tak zůstává, že absolutní eliminace kurzového rizika nákupem forwardu by stála naprosto stejně kolik bychom celou transakcí vydělali. Eliminací risku by tedy došlo k naprosté ztrátě zisku.

Jedním z nejprimitivnějších typů carry trade je otevření pozice na měnovém páru, který má pozitivní swap body. Například nákup 1 lotu na páru AUDJPY nám denně připíše přes 8 USD, prodej 1 lotu na páru EURTRY nám připíše skoro 18 USD denně. Je ovšem třeba si uvědomit, že tyto páry jsou velmi volatilní. Například AUDJPY spadlo během tří měsíců na konci roku 2008 z 104 na 55, tedy více než 50%. Všichni tradeři, kteří neměli SL a měli finanční páku 2:1 a více tak dostali margin call a jejich pozice byly uzavřeny. Z tohoto důvodu se carry trade strategie lépe uplatňují v době ekonomické stability, kdy lze očekávat menší míru volatility. V současnosti tak nelze tento jednoduchý typ carry trade doporučit.

Příště si vysvětlíme jak carry trade ovlivňuje akciové trhy a proč existuje negativní korelace mezi měnami používanými pro carry trade a akciovými indexy.

Patrik Urban

No comments:

Post a Comment