Tuesday, February 21, 2012

Záchrana Řecka schválena, USD posiluje

http://www.fxstreet.cz/zachrana-recka-schvalena-usd-posiluje.html

21.02.2012 Autor: Patrik Urban Sekce: Krátké zprávy Tisknout článek

USD je silnější proti všem hlavním měnám. Evropské akciové trhy ztrácí kolem 0,5% a relativně nejslabší je NZD a AUD. Ropa WTI se obchoduje za 104,90 a spotové zlato za 1737,30.

Po dlouhém a náročném jednání včera eurozóna schválila druhou finanční pomoc Řecku v hodnotě 130 miliard eur. Bez této pomoci hrozil z důvodu maturujících dluhopisů 20. března bankrot. Soukromí držitelé řeckých dluhopisů ztratí 53,5% nominální hodnoty (přibližně 74% faktické hodnoty) a Řecko se zavázalo snížit pomocí šetření svůj dluh ze současných 160% HDP na 120,5% HDP do roku 2020. Jedním z již odsouhlasených kroků bude snížení množství státních zaměstnanců o 150 tisíc v průběhu června.

Euro i ostatní hlavní měny kromě JPY nejdříve na zprávu reagovali posilněním proti USD. Nebyly ale schopné zisky si udržet a nyní se obchodují proti USD níž.

Vývoj EUR/USD:

Intradenní technickou analýzu pro EUR/USD najdete ZDE.

Po úspěšném krátkodobém vyřešení řecké otázky se trhy pravděpodobně upnou na druhé kolo 3 měsíčních a 3 letých půjček LTRO, které přijde 29/2 o kterém prezident ECB Mario Draghi řekl, že by mělo do systému dodat likviditu přibližně stejně velkou jako v prosinci (489 miliard eur).

Hospodaření vlády Velké Británie za leden skončilo přebytkem. Čisté půjčky veřejného sektoru za leden totiž dosáhly -7,8 miliardy GBP (negativní číslo indikuje přebytek), výrazně pod prosincovým deficitem 14 miliard GBP. Jedná se o nejlepší výsledek od ledna 2008, který naznačuje, že celkové zadlužení za tento fiskální rok může být menší než se původně očekávalo.

Španělsko dnes prodalo 3 a 6 měsíční dluhopisy v hodnotě 2,5 milliardy eur a dosáhlo tak plného cílového pásma. Průměrné výnosy byly nižší a poptávka měřená poměrem bid to cover se zlepšila.

V průběhu NY obchodování nebudou publikována žádná US data. Reporty se tak omezí na kanadské maloobchodní tržby, které se za prosinec očekávají níž na -0,2% z předchozích 0,3% (jádrové tržby se také čekají níž a to na 0,2% z 0,3%) a velkoobchodní tržby, které by naopak měly vykázat růst 0,5% z listopadového pádu -0,4%. Oba reporty budou vydány ve 14:30.

Spotřebitelská důvěra v Eurozóně, která bude vydána v 16:00 by se měla v únoru mírně zlepšit na -20,1 z -20,7.

GBP volatilita by se mohla zvýšit ve 20:30 kdy zástupce guvernéra BOE a člen komise MPC Charles Bean přednese svůj projev v Glasgow.

Autor působí ve forex společnosti www.fxstreet.cz

No comments:

Post a Comment