Wednesday, February 8, 2012

Trhy se připravují na FOMC; USD roste

http://www.fxstreet.cz/trhy-se-pripravuji-na-fomc-usd-roste.html

25.01.2012 Autor: Patrik Urban Sekce: Krátké zprávy Tisknout článek

USD je v průběhu londýnské seance silnější vůči všem hlavním měnám. Hlavní evropské akciové trhy si odmazaly kolem 0,5% a na relativní bázi je nejslabší NZD a EUR. Ropa WTI se obchoduje na 98,14 a spotové zlato se propadlo na 1654.

Německá lednová IFO data dnes příjemně překvapila, když index podnikatelského prostředí vzrostl na 108,3 ze 107,2. Vyhlídkový sub-index také vzrostl a to na 100,9 z 98,6.

HDP ve Velké Británii se mezikvartálně propadlo o -0,2% z +0,6% ale meziročně vzrostlo na 0,8% z 0,5%. Na vinně je nižší výroba a oslabení ve stavebním sektoru. Zápis ze zasedání MPC ukázal jednomyslné hlasování týkající se výše sazeb a někteří členové opět potvrdili, že považují další QE za nutné. Zpomalující ekonomika spolu se včerejšími poznámkami guvernéra BOE Kinga podpoří spekulace, že MPC na únorovém setkání oznámí další zvýšení programu pro nákup aktiv (APF).

Tří měsíční program LTRO ECB dnes zájemcům poskytl skoro 20 miliard eur.

Vývoj EUR/USD:


Americká seance dnes začíná ve 14:15 diskuzím panelem, kterého se zúčastní prezident ECB Mario Draghi. Tématem hovoru budou vyhlídky evropské ekonomiky.

Prvním reportem bude počet rozjednaných prodejů domů, který se má v prosinci snížit o 0,6% po relativně slušném listopadovém růstu 7,3%.

FOMC ponechá sazby pod 0,25% a vydá své prohlášení v 18:30 po kterém bude následovat tisková conference ve 20:15. Zlepšující se fundamenty, zvláště na trhu práce, dnes pravděpodobně zamezí zmínkám o novém kole kvantitativního uvolňování. Komise ale v prohlášení ponechá předpověd o výjimečně nízkých sazbách, které se nebudou měnit do poloviny anebo konce roku 2013. Dnes to bude poprvé, kdy komise zveřejní předpokládaný vývoj základní sazby Fed Funds. Tato část prohlášení bude pro tradery nejzajímavější a lze očekávat, že na několik dní ovlivní trhy. Pravděpodobnost ukončení růstu na rizikovějších instrumentech je vysoká.

Ve 21:00 RBNZ vyhlásí úrokové sazby na Novém Zélandu. Všeobecně se očekává, že sazby zůstanou beze změny na 2,5%.

Patrik Urban

No comments:

Post a Comment