Wednesday, February 8, 2012

USD opět slabší; jednání o řeckém swapu pokročila

http://www.fxstreet.cz/usd-opet-slabsi-jednani-o-reckem-swapu-pokrocila.html

31.01.2012 Autor: Patrik Urban Sekce: Krátké zprávy Tisknout článek

USD je slabší vůči všem hlavním měnám. Hlavní evropské akciové trhy si připisují okolo 1% a relativně nejsilnější je už tradičně NZD a AUD. Ropa WTI se obchoduje na 99,80 a spotové zlato na 1742.

Za lepším sentimentem na trzích stojí prohlášení šéfa euroskupiny J. C. Junckera, že Řecko nepotřebuje externí dohled nad vládním rozpočtem a že dohoda mezi Řeckem a soukromými věřiteli by měla být dosažena tento týden. Řecký premiér Papademos, který řekl, že jednání výrazně pokročila tuto tezi podporuje. Nicméně je potřeba připomenout, že prohlášení o "význačném pokroku a brzkém ukončení jednání" se vyskytují každý den již skoro týden.

Portugalské výnosy včera prudce stouply (5 letý se dostal nad 23% a 10 letý dokonce dosáhl nad 18%) dnes se ale portugalské dluhopisy obchodují za vyšší cenu. Z hlediska pokračování růstu na riskantních aktivech zůstavá Portugalsko jedním z nejdůležitějších rizikových faktorů.

Německá data dnes byla neurčitá – meziměsíční maloobchodní tržby totiž v listopadu spadly o 1,4%, což je ještě horší výsledek než předchozí propad o -1%. Meziročne došlo k propadu -0,9% po minulém růstu o 0,9%. Celkové množství nezaměstnaných se ale v lednu snížilo o 34 tisíc a to je ještě více než v prosinci, kdy ubylo 22 tisíc nezaměstnaných.

Na dnešek není naplánována žádná dluhopisová aukce. Do středu zájmu se dostane zítřejší aukce 10 letého německého dluhopisu, který by měl vynést až 5 miliard eur.

Za zmínku také stojí EUR/CHF, který se obchoduje kolem 1,2050, tedy pouze 50 bodů nad nastaveným dnem. Z hlediska R/R tak tento pár může znamenat zajímavou příležitost.


Americká seance začne ve 14:30 vyhlášením kanadského listopadového HDP, které se očekává na +0,2% po říjnovém výsledku beze změny. Index cen přírodních materiálů by měl poklesnout o -0,1% po prosincovém růstu 3,8%.

Lednové PMI z Chicaga bude vyhlášeno v 15:45 a mělo by vykázat nárůst na 63,1 z 62,5. Spotřebitelská důvěra, která bude vyhlášená o 15 minut později se očekává také výš a to na 68,2 z 64,5.
Patrik Urban

No comments:

Post a Comment