Thursday, February 16, 2012

Horší sentiment poslal euro zpět pod 1.3000

http://www.fxstreet.cz/horsi-sentiment-poslal-euro-zpet-pod-13000.html

16.02.2012 Autor: Patrik Urban Sekce: Krátké zprávy Tisknout článek

USD je silnější proti všem hlavním měnám. Evropské akciové trhy ztrácí kolem 1% a relativně nejslabší je JPY. Ropa WTI se obchoduje na 101,35 a spotové zlato je k mání za 1718,80.

Ostrý obrat sentimentu, který začal včera večer pokračoval i v průběhu asijské seance. EURUSD se propadlo až pod 1.30, kde již několik hodin konsoliduje. Strach, že by Řecko nebylo schopné získat finanční pomoc ještě před tím, než musí vyplatit maturující dluhopisy (20. března) se nezmenšil ani zprávami, že by někteří členové eurozóny byli ochotni Řecku dodat krátkodobý úvěr, který by zajistil financování do parlamentních voleb, které podle některých analytiků budou potřeba před zasláním druhého záchranného balíčku.

Řecký ministr financí Venizelos včera řekl, že detaily dluhopisového swapu by měly být oznámeny v pondělí. Podle prohlášení euroskupiny vydaného po včerejší telekonferenci by v pondělí také mělo dojít ke všem "potřebným rozhodnutím". Trhy se tak zase mohou upnout na další datum a jednání, které ovšem pravděpodobně bude odloženo nebo uplně zrušeno, tak jak je to v poslední době obvyklé.

Ani dvě dobé aukce nedokázaly zlepšit současný špatný sentiment na trzích. Španělsko dnes prodalo dluhopisy za 4,07 miliardy eur (cílové pásmo bylo 3-4 miliardy) a podle agentury MNI tak již získalo 34,2% celkových prostředků pro rok 2012. Francie úspěšně prodala dluhopisy za 8,45 miliardy (cílové pásmo bylo 7 – 8,5 miliardy).

Vklady u ECB ve středu výrazně propadly na hodnotu 391,55 miliard eur. Depozitní facilita ještě v pondělí měla vklady za vícen než půl bilionu eur.

Americká obchodní seance začne ve 14:30 velkoobchodní inflací, která se v lednu očekává níž meziročně a to na 4,1% z 4,8%, ale výš meziměsíčně na 0,3% z minulého pádu o -0,1%. Počet stavebních povolení by se měl za leden zvýšit na 680 tisíc z 670 tisíc, stejně jako počet započatých staveb, které se očekávají na 680 tisíc z 660 tisíc.

Šéf FEDu Ben Bernanke bude v 15:00 mluvit v Arlingtonu na téma komunitního bankovnictví. Pokud nezačne mluvit o QE nebo o sazbách, jeho proslov by neměl mít na trh významný vliv.

Výrobní index Philly Fed bude publikován v 16:00 a měl by za únor vykázat růst na 9 z předchozího 7,3.

Kanadská data budou vydána ve 14:30. Výrobní prodeje se očekávají níž na 1% z minulého růstu o 2% a objem mezinárodních transakcí cenných papírů by se měl poměrně výrazně propadnout na 7,98 miliardy CAD z minulých 14,99 miliardy.

Při zhoršení sentimentu, jako jsme byli svědky za poslední dvě seance, reporty většinou mívají menší vliv na jednotlivé měny a síla měn záleží více na celkové atmosféře na trzích.

Patrik Urban
Autor působí ve forex společnosti www.fxstreet.cz

No comments:

Post a Comment