Thursday, February 9, 2012

Měny konsolidují kvůli setkání BoE a ECB

http://www.fxstreet.cz/meny-konsoliduji-kvuli-setkani-boe-a-ecb.html

09.02.2012 Autor: Patrik Urban Sekce: Krátké zprávy Tisknout článek

Všechny nejdůležitější měnové páry se obchodují v úzkém pásmu kvůli nadcházejícím důležitým zprávám z Bank of England (BoE) a Evropské centrální banky (ECB). Hlavní evropské akciové trhy si připisují kolem 0,5%. Ropa WTI se obchoduje za 99,20 a spotové zlato za 1733.

Neustálé protahování jednotlivých jednání v Řecku a oznamování nových schůzek v eurozóně dnes pravděpodobně ustoupí do pozadí a trh se zaměří na hlavní události londýnského obchodování, totiž zasedání BoE a později ECB.

To, že komise MPC z BoE ponechá sazby beze změny na 0,5% je téměř jisté. Otázkou zůstává jak se komise rozhodne v případě navýšení kvantitativního uvolňování (QE). Kvůli částečnému zlepšení dat z Velké Británie očekává většina analytiků navýšení programu pro nákup aktiv (APF) o 50 miliard GBP namísto dříve zmiňovaného navýšení o 75 miliard liber. APF by tedy měl být navýšen na 325 miliard z 275 miliard. V případě navýšení o 50 nebo 75 miliard lze očekávat alespoň krátkodobý výprodej GBP. V případě, že k navýšení nedojde anebo bude menší než 50 miliard, tak lze naopak očekávat posilnění GBP. Takové posilnění by ale nemělo trvat příliš dlouho, protože by znamenalo větší šanci dalšího QE v budoucnu. Výrazné snížení inflace během posledních 2-3 měsíců take přispělo k oslabení argumemtů proti QE.

Další klíčovou událostí dne bude vyhlášení výše úrokových sazeb ECB ve 13:45. Trh očekává ponechání sazeb na 1% a pokud se tak stane, tak by reakce neměla být velká, protože tradeři budou čekat na tiskovou konferenci, která začne ve 14:30. Pokud by došlo k překvapení a Mario Draghi by snížil sazby o 25 bazických bodů na 0,75%, tak lze očekávat okamžitý výprodej společné měny (EUR). V průběhu tiskové konference bude trh hledat zmínky o nových iniciativách tykajících se řešení dluhu periferních států a zvlášť samozřejmě Řecka a také zmínky o nových mechanismech určených k dodávání likvidity do finančního systému.

Z ostatních evropských dat zmíním prosincovou průmyslovou produkci v UK, která se zvýšila o 0,5% z -0,5% m/m což je meziroční růst 0,8% z -1% a deficit na obchodním účtu, který se v prosinci zmenšil na -7,1 miliard liber z -8,6 miliardy.

Počet žádostí v nezaměstnanosti v USA bude publikován také ve 14:30 a očekává se mírně vyšší na 369 tisíc z předchozích 367 tisíc.

Velkoobchodní zásoby budou vyhlášeny v 16:00 a očekávají se v prosinci o 0,5% vyšší než v listopadu. Ve stejnou dobu také vyhlásí NIESR svůj odhad pro vývoj růstu HDP ve Velké Británii, takže lze očekávat GBP volatilitu.

Patrik Urban

No comments:

Post a Comment