Wednesday, February 8, 2012

USD dále oslabuje; RBA nechává sazby na 4,25%

http://www.fxstreet.cz/usd-dale-oslabuje-rba-nechava-sazby-na-425.html

07.02.2012 Autor: Patrik Urban Sekce: Krátké zprávy Tisknout článek

USD je slabší proti všem hlavním měnám. Evropské akciové trhy ztrácí kolem 0,5% a relativně nejsilnější jsou již tradičně NZD a AUD. Ropa WTI se obchoduje za 96,74 a spotové zlato je na 1722.

Sentiment se zlepšil poté co šéf euroskupiny J. C. Juncker řekl, že Řecko nemůže být donuceno k odchodu z eurozóny, protože i takový krok by ostatní země stál nepředstavitelné množství prostředků. Včerejší slova kancléřky Merkelové, že řecký bankrot je "nepředstavitelný" také pomohla euru v návratu na vyšší hodnoty. Pokračující řecká jednání ale stále jsou v hledáčku traderů.

Řecko, které dnes zažívá 24 hodinovou stávku odborů se bude snažit prodat 6 mesíční dluhopisy v hodnotě EUR 625 milionů eur.

Na silných hodnotách se obchoduje AUD, který posílil poté, co RBA (Australská centrální banka) ponechala sazby beze změny na 4,25% zatímco trh očekával snížení základní sazby o 25 bazických bodů.

Zatím jedinou zprávou byl francouzský deficit obchodního účtu, který se v prosinci zhoršil na -5 miliard eur z předchozích -4,1 miliard. Trh nicméně předpokládal zhoršení na -5,35 miliard.

Zvýšené volatility CHF bychom se mohli dočkat v 12:15 kdy místopředseda SNB Thomas J. Jordan začne svůj proslov. Pravděpodobnost, že znovu zopakuje odhodlanost SNB udržet EURCHF nad 1,20 je vysoká, což by mělo podpořit EURCHF.


Vklady u ECB se v pondělí mírně snížily na 503,38 miliard eur, což je ale stále velmi vysoké číslo svědčící o strachu bank navzájem si půjčovat.

Podle dnes publikovaných dat pokračovalo japonské ministerstvo financí ve skryté intervenci na podporu páru USDJPY. Mezi říjnem a prosincem minulého roku utratilo přibližně bilion jenů (13,05 miliard USD). Zpráva take potvrdila, že k oslabení JPY nebylo použito nákupů EUR.

Americká seance začne ve 14:30 kanadskými stavebními povoleními, které se za prosinec očekávají o 0,2% výš v porovnání s -3,6% kontrakcí v listopadu. V 16:00 bude následovat americký index economického optimismu IBD TIPP, který se předpokládá silnější na 48,1 z 47,5.

Hlavní událostí dne bude výpověď šéfa FEDu Bena Bernankeho před rozpočtovou komisí ve Washingtonu na téma ekonomického výhledu. Po projevu, který začne v 16:00 přijde na řadu část vymezená otázkám a odpovědím, která často způsobuje ještě větší volatilitu než projev samotný.

Patrik Urban

No comments:

Post a Comment