Wednesday, April 25, 2012

Velká Británie opět v recesi; Trh čeká na FOMC

http://www.fxstreet.cz/velka-britanie-opet-v-recesi-trh-ceka-na-fomc.html

25.04.2012  Autor: Patrik Urban  Sekce: Krátké zprávy   Tisk
Americký dolar je slabší proti EUR, AUD, NZD, JPY a naopak silnější proti ostatním hlavním měnám. Evropské akciové trhy si připisují 1,5% a relativně nejslabší měnou je GBP.

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi dnes ve své výpovědi před evropským parlamentem řekl, že programy LTRO sice byly úspěšné, ale že by bylo předčasné se zavázat k jejich pokračování. Inflace v eurozóně pravděpodobně zůstane nad cílovým pásmem 2% do konce roku 2012, měla by ale poklesnout na začátku roku 2013. Prezident Draghi také upozornil, že použití programu SMP (pro nákup dluhopisů za účelem snížení výnosu) nemůže trvat věčně. Bližší informace ZDE.

Velká Británie oficiálně znovu vstoupila do recese, když se ukázalo, že HDP za Q1 se zmenšilo o 0,2% z předchozích -0,3% q/q (meziročně 0% z 0,5%). Za poklesem stojí strmý pád ve stavebním sektoru (-3%) a celková výrobní aktivita, která poklesla o 0,4%. Bližší informace ZDE. Nejdůležitější sektor služeb vzrostl pouze o 0,1%. GBP po zprávě poklesla proti všem hlavním měnám a proti USD spadla na 1,6082. Aktuálně se obchoduje v okolí úrovně 1,6100.

Vývoj měnového páru GBP/USD:

Německo dnes prodalo 30 leté dluhopisy v hodnotě 2,405 miliard eur, tedy méně něž cílové 3 miliardy eur. Průměrný výnos se sice snížil na 2,41% z 2,62%, ale poptávka byla velmi nízká (bid to cover se propadl na 1,1 z 2,1).

Z dalších zpráv vyberu snížení ratingového výhledu Indie agenturou S&P do kategorie "negativní" kvůli vysokému fiskálnímu deficitu a pesimistickým vyhlídkám pro další ekonomický rozvoj. Zdá se, že státy z bloku BRIC začínají mít svých starostí dost a proto s globálním růstem asi moc nepomohou.

Americká seance začne ve 14:30 vyhlášením objednávek na zboží dlouhodobé spotřeby, které se za březen očekávají na -1,5% z minulých 2,4% (jádrové objednávky se očekávají na 0,6% z 1,8%).
Reakce ale pravděpodobně nebude silná, protože tradeři budou vyčkávat na hlavní události dne, které přinese komise americké centrální banky FOMC. Oznámení o ponechání sazeb pod 0,25% přijde spolu s prohlášením na řadu již v 18:30. Ve 20:00 komise vyhlásí své ekonomické předpovědi a 15 minut později přijde na řadu dlouho očekávaná tisková konference.

Operace Twist skončí na konci června, takže pokud se komise FOMC rozhodne k jejímu prodloužení nebo oznámení jiného typu uvolňování, musí tak učinit dnes anebo až 20. června, protože v květnu se komise nesejde.

Na konci seance ve 23:00 vyhlásí centrální banka Nového Zélandu (Reserve Bank of New Zealand) rozhodnutí o sazbách, které se očekávají beze změny na 2,50%.

Patrik Urban
Autor působí ve forex společnosti www.fxstreet.cz

No comments:

Post a Comment