Wednesday, April 18, 2012

Nižší šance na QE v Británii pomohla britské libře

http://www.fxstreet.cz/nizsi-sance-na-qe-v-britanii-pomohla-britske-libre.html

18.04.2012 Autor: Patrik Urban Sekce: Krátké zprávy Tisk

Americký dolar (USD) je silnější proti všem hlavním měnám kromě britské libry (GBP). Evropské akcie ztrácí přes 1% a relativně nejsilnější je právě GBP zatímco JPY je nejslabší. Ropa WTI se obchoduje za 104,20 a spotové zlato za 1645,90.

Britská libra dnes vykázala vysokou volatilitu po publikování relativně dobrých zpráv z trhu práce. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti totiž v březnu klesly na 3,6 tisíc z minulých 4,5 tisíc zatímco počet žádajících o podporu zůstal na 4,9% práceschopné populace. ILO míra nezaměstnanosti za tři měsíce do února poklesla na 8,3% z 8,4%.

Šance na další zvýšení programu pro nákup aktiv (QE) se výrazně snížily, protože zápis z jednání komise MPC ukázal, že Adam Posen hlasoval pro ponechání tohoto programu beze změny. David Miles tak zůstal jediným členem komise, který hlasoval pro zvýšení programu o dalších 25 miliard liber. Rozhodnutí ponechat sazby beze změny ale bylo jednohlasné. Představitelé také upozornili na možnost, že by maloobchodní inflace mohla zůstat nad 3% až do druhé poloviny tohoto roku, tedy výrazně nad cílovým pásmem centrální banky (Bank of England). Měnový pár GPB/USD posílil o více než 100 pipsů téměř k hranici 1,6000 a EUR/GBP se propadl na mnohaměsíční minima pod 0,8200.

Vývoj měnového páru GBP/USD:


Vývoj měnového páru EUR/GBP:


Z dalších zpráv jsme se dozvěděli, že běžný účet eurozóny se v únoru přehoupl z přebytku 3,7 miliardy eur do deficitu 1,3 miliardy a také že švýcarský ZEW index ekonomického sentimentu se pro duben zlepšil na 2,1 z předchozího výsledku 0.

Německá aukce 2letých dluhopisů vynesla 4,206 miliardy eur, tedy méně než cílových 5 miliard. Průměrný výnos dosáhl rekordního minima 0,14% z 0,31% a bid to cover zůstal na 1,8.

Dnešní kalendář pro americkou seanci je krátký. V 15:00 bude Mezinárodní měnový fond publikovat svůj report Globální finanční stability; v 16:30 vydá centrální banka Kanady (Bank of Canada) svůj report týkající se monetární politiky a v 16:30 přijde na řadu zásoba ropy, která se očekává na 1,6 milionu barelů z 2,8 milionu minulý týden.

Tradeři, kteří obchodují kanadský dolar (CAD) by také neměli zapomenout na tiskovou konferenci BoC, která začne v 17:15.

Patrik Urban
Autor působí ve forex společnosti www.fxstreet.cz

No comments:

Post a Comment