Wednesday, April 4, 2012

USD dále posiluje; tisková konference ECB rozhodne

http://www.fxstreet.cz/usd-dale-posiluje-tiskova-konference-ecb-rozhodne.html

04.04.2012 Autor: Patrik Urban Sekce: Krátké zprávy Tisk

Americký dolar pokračuje v posilování, které začalo po včerejším vyhlášení zápisu ze setkání komise FOMC, ve kterém nebyla možnost dalšího uvolňování ani naznačena. USD je silnější proti všem hlavním měnám, evropské akcie jsou o 1% níž a relativně nejsilnější je opět JPY. Ropa WTI se pohybuje kolem 103,30 a spotové zlato zase kolem 1633.

Index PMI služeb ve Velké Británii posilnil v březnu na 55,3 z 53,8. Růst za Q1 byl nejsilnější od Q2 2010 a sub index zaměstnanosti zaznamenal další, již čtvrtý meziměsíční růst. Pokud vezmeme v potaz relativně dobré výsledky indexů PMI z tohoto týdne a také maloobchodní inflaci, která poklesla méně než se očekávalo, je pravděpodobné, že centrální banka Bank of England odloží možnost dalšího kvantitativního uvolňování na později. měnový pár GBP/USD dnes pohybuje v okolí úrovně 1.5876.

Maloobchodní tržby v eurozóně za únor zaznamenaly pád o 0,1%, po předchozím růstu 1,1%. Toto snížení strhlo meziroční výsledek na -2,1% z minulého -1,1%. Vysoká nezaměstnanost, spolu s nízkým růstem mezd a rostoucí cenou energií způsobily výše zmíněný propad.

Německé průmyslové objednávky vzrostly v únoru o 0,3% po minulém pádu o 1,8%. I tak byl ale výsledek negativní, protože trh očekával růst o 1,2%. Meziroční objednávky dokonce poklesly o 6,1%.

Jedinou pozitivní zprávou tak bylo finální březnové PMI z Francie, Německa a eurozóny, které byly zrevidovány výš v porovnání s původními odhady.

Španělsko dnes zaznamenalo velmi špatnou aukci dluhopisů. Španělsko prodalo dlhopisy za 2,59 miliard eur, zatímco cílová částka byla 2,5-3,5 miliardy. Průměrné výnosy se zvýšily a bid to cover se snížil.

Evropská centrální banka ECB dnes ve 13:45 rozhodne o úrokových sazbách, což je výjimka, protože většinou rozhoduje ve čtvrtek. Základní sazba se očekává beze změny na 1%.

Americká seance začne ve 14:15 vyhlášením ADP reportu, který v březnu asi poklesl na 205 tisíc z minulých 216 tisíc.

Napjatě očekávaná tisková konference Evropské centrální banky (ECB) začne ve 14:30. Pokračující obavy z vývoje růstu HDP a také obavy o osud Španělska, které se začaly v poslední době objevovat, pravděpodobně neumožní prezidentovi ECB Draghimu, aby naznačil ukončení současné vysoce uvolněné monetární politiky.

Report ISM služeb přijde na řadu v 16:00 a měl by za březen zaznamenat pokles na 56,9 z 57,3.

Patrik Urban
Autor působí ve forex společnosti www.fxstreet.cz

No comments:

Post a Comment