Thursday, April 26, 2012

Fed očekává postupné zlepšování ekonomiky

http://www.fxstreet.cz/fed-ocekava-postupne-zlepsovani-ekonomiky.html
26.04.2012  Autor: Patrik Urban  Sekce: Krátké zprávy   Tisk
Americký dolar (USD) oslaboval v průběhu asijské seance v reakci na tiskovou konferenci komise americké centrální banky FOMC. Znění publikovaného prohlášení se v porovnání s minulým měsícem moc nezměnilo a ani otázky týkající se Operace Twist zůstaly nezodpovězeny. Prezident pobočky FEDu v Richmondu Jeffrey Lacker opět zůstal jediným členem, který nesouhlasil s textem, že sazby zůstanou na velmi nízké hladině do konce roku 2014.
Částečné překvapení však přinesly vlastní predikce americké centrální banky (FEDu), které byly publikovány ještě před tiskovou konferencí. Zatímco minule očekávali dva členové, že základní sazba "Fed funds" zůstane beze změny do roku 2016, nyní se žádný takový člen nenašel. Naopak množství členů, kteří předpovídají, že se sazby zvednou v roce 2014 se zvýšilo na 7 z 5. Predikce pro vývoj růstu v tomto roce se také zvýšila a to z 2,2-2,7% na nové pásmo 2,4-2,9%. Lepší vývoj vidí FOMC i co se týče nezaměstnanosti. Znění těchto predikcí by tedy mělo spíše USD podporovat. Za oslabením tedy stojí opatrná slova šéfa FEDu Bernankeho, který varoval, že všechny prostředky (QE3 nevyjímaje) zůstávají na stole a FED je připraven je použít, bude-li to potřeba. Bernanke také věří tomu, že oddálení normalizace sazeb je lepším přístupem, než předčasné navýšení sazby.
I přes návrat Velké Británie do recese, GBP pokračuje v růstu. Včerejší spotřebitelská důvěra překvapivě zaznamenala strmý nárůst a to na 53 z 44. Dnešní žádosti o hypotéku poklesly za březen na 31,9 tisíc z 32,8 tisíc a propadly se na nejnižší úroveň od dubna 2011. CBI prodeje také zklamaly, protože se za duben propadly na -6 z 0. I přes tato zklamání se měnový pár GBP/USD nadále drží poblíž rezistance 1,6200.
Vývoj měnového páru GBP/USD:

Situace v eurozóně zůstává vážná, což potvrdily indikátory, které měří důvěru v několika sektorech. Ekonomická, výrobní i důvěra v sektoru služeb totiž v dubnu oslabily a zaznamenaly zhoršení i v porovnání z březnem.
Data pro německé CPI se stále zpracovávají a inflace by měla být vyhlášena ve 14:00. Analytici očekávají pokles na 2,0% z 2,1%.
Kalendář pro americkou seanci dnes obsahuje pouze žádosti o podporu v nezaměstnanosti ve 14:30, které se očekávají níž na 374 tisíc z minulých 386 tisíc a rozjednané prodeje domů v 16:00, které se naopak očekávají výš a to o 1,3% z minulého pádu -0,5%.
Patrik Urban
Autor působí ve forex společnosti www.fxstreet.cz

No comments:

Post a Comment