Tuesday, November 13, 2012

Maloobchodní inflace v Británii prudce vzrostla

13.11.2012  Autor: Patrik Urban  Sekce: Krátké zprávy   Tisk
Americký dolar (USD) ztratil většinu dnešních zisků proti všem hlavním měnám s výjimkou japonského jenu (JPY). Evropské akciové trhy ztrácí kolem 0,4 % a relativně nejsilnější je euro zatímco japonský jen je nejslabší .

Mezinárodní měnový fond je proti rozhodnutí euroskupiny dát Řecku další dva roky k dosáhnutí rozpočtových cílů a vyžaduje další jednání. Ministři financí EU se dnes sjeli v Bruselu na svoje každoměsíční setkání a Řecko bude i dnes důležitým tématem.

Maloobchodní inflace ve Velké Británii za říjen prudce stoupla na 2,7 % z 2,2 % y/y. CPI dosáhlo na nejvyšší hladinu za posledních pět měsíců kvůli vyšším cenám školného a také potravin. Jádrová inflace se také zvýšila, tentokrát skoro na roční maximum a dosáhla 2,6 %. Opozice proti dalšímu kvantitativnímu uvolňování v Bank of England (Britská centrální banka) tak má k dispozici další argument. Pokud zítřejší zprávy z trhu práce zklamou, obavy z návratu deflace se budou zvyšovat. Měnový pár GBP/USD vzrostl z minima kolem 1,5860 až na současnou hodnotu 1,5914 a pár EUR/GBP po pádu na 0,7969 stoupl na 0,7995.

zbytek zde:
http://www.fxstreet.cz/maloobchodni-inflace-v-britanii-prudce-vzrostla.html

Patrik Urban

No comments:

Post a Comment