Wednesday, November 21, 2012


Další QE ve Velké Británii chtěl jediný člen MPC


21.11.2012  Autor: Patrik Urban  Sekce: Krátké zprávy   Tisk
Společná evropská měna (EUR) se vůči americkému dolaru (USD) v průběhu asijské seance propadla přibližně o 90 pipů k 1,2735 poté, co Euroskupina ukončila jednání bez finálního rozhodnutí o řecké pomoci. Ministři financí eurozóny se opět setkají příští pondělí 26. listopadu.
I když se snažil šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker uklidnit trhy komentářem o tom, že jednání byla přerušena pouze kvůli technickým drobnostem, německý ministr financí Wolfgang Schäuble řekl, že co se týče finanční pomoci Řecku, mezi ministry financí nepanuje žádná shoda. I tak ale měnový pár EUR/USD posílil zpátky k hranici 1,2800, kde se i nadále obchoduje.

Zápis z posledního jednání komise Bank of England (tzv. MPC - Monetary Policy Committee) ukázal, že hlasování pro ponechání základní sazby na 0,5 % bylo jednohlasné. Hlasování o dalším uvolňování, ale ukázalo osm hlasů proti a jediný hlas pro. Ten patřil Davidovi Milesovi, který hlasoval pro další kvantitativní uvolňování (QE) v hodnotě 25 miliard GBP. Zápis dále ukázal, že komise pravděpodobně v blízké budoucnosti nesníží základní úrokovou sazbu. Měnový pár GBP/USD se obchoduje kolem 1,5910, přibližně 20 pipů pod dnešní maximální hodnotou.
Zbytek zde:
Patrik Urban

No comments:

Post a Comment