Thursday, May 17, 2012

Krize se stupňuje; Euro opět padá

http://www.fxstreet.cz/krize-se-stupnuje-euro-opet-pada.html

17.05.2012  Autor: Patrik Urban  Sekce: Krátké zprávy   Tisk
Americký dolar znovu posiluje proti většině ostatních hlavních měn. Volatilita je ale nižší, protože německé, francouzské, švýcarské a další banky jsou zavřené kvůli státnímu svátku. Evropské akciové trhy ztrácí kolem 1% a relativně nejsilnější je JPY zatímco GBP je nejslabší.
Nejistota kolem Řecka posílá společnou měnu na stále nižší a nižší hodnoty. Současný stav paralýzy bude pravděpodobně trvat minimálně do dalších voleb, které se budou konat 17. června. Nově nebude Evropská centrální banka (ECB) poskytovat likviditu několika řeckým bankám, které nepovažuje za solventní. Podle agentury Reuters řekové vybrali za posledních pár dní z bank stamilióny eur kvůli obavám, že země bude muset opustit eurozónu, což vede k dalšímu zhoršování situace tamních bank. Podle některých odhadů by odchod/vyloučení z eurozóny přineslo škody v hodnotě až bilionu dolarů. EUR/USD se od začátku seance propadlo z 1,2748 až na současných 1,2670.

Vývoj měnového páru EUR/USD:


Španělsko dnes dosáhlo na horní hranici cílového pásma 1,5-2,5 miliardy eur, když prodalo dluhopisy v celkové hodnotě 2,49 miliardy. Průměrné výnosy u všech dluhopisů ale zaznamenaly růst. Aukce přišla jenom několik hodin poté, co růst HDP za Q1 byl potvrzen na -0,3% q/q a -0,4% y/y. 10 letý výnos vzrostl na 6,35% a v současné době se obchoduje kolem 6,32%.
Americká seance přinese počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve 14:30, který se očekává na 368 tisíc z 367 tisíc a potom v 16:00 výrobní index z Filadelfie, který se v květnu očekává výš na 10 z dubnových 8,5. Předstihové ukazatele by měly vzrůst pouze o 0,1% po minulém růstu 0,3%.
Kanadská data přinesou mezinárodní transakce cenných papírů, které se očekávají níž na 8 miliard CAD z minulých 12,5 miliard.
Trhy by také mohly reagovat na videokonferenci předních představitelů eurozóny, která by podle italských vládních zdrojů měla začít v 17:30.
Patrik Urban
Autor působí ve forex společnosti www.fxstreet.cz

No comments:

Post a Comment