Friday, May 18, 2012

Adam Posen z Bank of England zastavil pád GBP

http://www.fxstreet.cz/adam-posen-z-bank-of-england-zastavil-pad-gbp.html

18.05.2012  Autor: FXstreet .cz  Sekce: Krátké zprávy   Tisk
Americký dolar (USD) ztrácí část svých zisků a obchoduje se mírně slabší proti všem hlavním měnám. Evropské akciové trhy se obchodují v rozmezí -0,7% a +0,3% a relativně nejsilnější je CAD zatímco nejslabší měnou je JPY. Zlato i stříbro se odrazily od kritického střednědobého support a obchodují se výrazně výš na 1590 a 28,4.
Měnový pár GBP/USD se vrátil k hladině 1,58 poté, co na začátku seance spadl až k 1,5730. Důvodem byl rozhovor se členem komise MPC Adamem Posenem, který řekl, že byl příliš optimistický co se týče vývoje ekonomiky a že možná bylo předčasné tvrdit, že centrální banka dodala do systému dostatečné množství likvidity skrz programy pro nákup aktiv (QE). Toto důležité otočení názoru značí, že možnost dalšího QE je stále vysoká, což ostatně potvrdil sám Posen, který řekl, že byl zklamán efektivitou posledního kola QE. Připomínáním o možnosti QE také může centrální banka (Bank of England) připravovat trhy na možnost, že by Řecko odešlo z měnové unie.

Vývoj měnového páru GBP/USD:


Z dat jsme se dozvěděli, že německá velkoobchodní inflace poklesla na 0,2% z 0,6% a meziročně dokonce na 2,4% z 3,3%, což je ostatně nejnižší hodnota od června 2010. Příjemně překvapily italské průmyslové objednávky, které v březnu vzrostly o 3,5% po minulém pádu -2,6%.
Z dalších zpráv vyberu nepotvrzenou zprávu, že Španělsko uvažuje o zavedení zákazu shortování na IBEXu; že španělská vláda přizvala firmu Goldman Sachs, aby připravila ocenění banky Bankia a že vklady u Evropské centrální banky (ECB) stále dosahují velmi vysokých hodnot. Ve čtvrtek to bylo 762,42 miliardy eur.
Americká seance přinese pouze kanadské CPI, které se očekává níž na 0,3% z 0,4% (meziročně beze změny na 1,9%. Jádrové CPI by mělo poklesnout na 0,1% z 0,3% (meziročně také na 1,9%).
Trhy pravděpodobně také budou reagovat na titulky ze zasedání G8, které dnes začíná v Camp Davidu. Na pořadu dne bude samozřejmě evropská krize, ale také využití strategických zásob ropy a globální dostupnost potravin. Bližší informace zde.
Patrik Urban
Autor působí ve forex společnosti www.fxstreet.cz

No comments:

Post a Comment