Wednesday, May 23, 2012

Inflace ve Velké Británii na 2letém minimu

http://www.fxstreet.cz/inflace-ve-velke-britanii-na-2letem-minimu.html

22.05.2012  Autor: Patrik Urban  Sekce: Krátké zprávy   Tisk
Americký dolar (USD) se obchoduje na silnějších úrovních proti všem hlavním měnám. Hlavní evropské akciové trhy si připisují skoro 1% a relativně nejslabší měnou je NZD. Měnový pár GBP(USD se propadl z 1,5840 na 1,5762 poté, co report potvrdil, že meziroční maloobchodní inflace se v dubnu ve Velké Británii snížila na 3% z předchozích 3,5%, což je nejnižší hladina od února 2010. Jádrová inflace se propadla na 2,1% z 2,5% což je v tomto případě úroveň na kterou inflace naposledy dosáhla v listopadu 2009. Guvernér centrální banky Anglie tak nebude muset napsat dopis do oddělení treasury, ve kterém musí vysvětlovat, proč se inflace dostala na úroveň vyšší než je 1 procentní bod nad inflačním cílem.

Vývoj měnového páru GBP/USD:


Mezinárodní měnový fond (MMF) pobídl Velkou Británii k tomu, aby připravila další uvolňování, popřípadě i snížila sazby pod současných 0,5%. MMF ale zároveň ocenil výrazný pokrok v rozpočtové otázce.
Veřejné finance v dubnu vykázaly obrovský přebytek 18,8 miliardy liber po skoro 16 miliardovém deficitu o měsíc dříve. Dnešní data jsou ale výrazně zkreslená, protože došlo k převedení penzijního systému pošty pod vládní účetní bilanci.
Ratingová agentura Fitch dnes snížila dlouhodobý rating Japonska z "AA" na "A+" s negativním výhledem. Jako důvod označila zvyšující se veřejné zadlužení. Měnový pár USD/JPY reagoval posílením k 79,80.

Vývoj měnového páru USD/JPY:


Španělsko dnes prodalo dluhopisy v celkové hodnotě 2,53 miliard eur, tedy více než bylo cílové pásmo 1,5-2,5 miliardy. Negativním aspektem dnešní aukce byly průměrné výnosy, které se zvýšily. Měnový pár EUR/USD se v důsledku celkového sentimentu propadá z 1,2806 na současných 1,2750.

Vývoj měnového páru EUR/USD:


Z dalších zpráv vyberu zprávu OECD, která očekává další růst v USA a také postupné zlepšování obchodní důvěry. OECD nicméně pobídlo FED k tomu, aby nezrušil současnou uvolňovací politiku. Ztrátová pozice JP Morgan se nadále zvětšuje a podle posledních zpráv dosahuje až 7 miliard USD, což je významně více, než prvotní odhad 2 miliardy.
Americká seance přinese dubnové prodeje existujících domů, které se očekávají výš na 4,62 milionu z 4,48 milionu; Richmond FED index výrobní aktivity by měl v květnu oslabit na 12 ze 14 a spotřebitelská důvěra v eurozóně by měla v květnu vykázat další zhoršení a to na -20,5 z -19,9. Všechny reporty budou publikovány v 16:00.

Patrik Urban
Autor působí ve forex společnosti www.fxstreet.cz

No comments:

Post a Comment