Wednesday, May 23, 2012

JPY posiluje kvůli rozhodnutí Bank of Japan

http://www.fxstreet.cz/jpy-posiluje-kvuli-rozhodnuti-bank-of-japan.html

23.05.2012  Autor: Patrik Urban  Sekce: Krátké zprávy   Tisk
Americký dolar (USD) dnes pokračuje v posilování díky zhoršení tržního sentimentu. Evropské akciové trhy ztrácí téměř 2% a relativně nejsilnější je JPY, zatímco nejslabší je AUD.
Japonský jen (JPY) posílil proti všem hlavním měnám díky centrální bance Japonska (Bank of Japan - BOJ), která ponechala základní sazbu pod 0,1% a neoznámila žádné další kvantitativní uvolňování. Guvernér BOJ při tiskové konferenci zopakoval svůj názor, že je potřeba pokračovat v existujícím uvolňování a ukončit tak deflaci. Bližší informace zde. Měnový pár USD/JPY se propadl k 79,40 a EUR/JPY dokonce až k 100,15.

Vývoj měnového páru USD/JPY:


Vývoj měnového páru EUR/JPY:



Záznam z posledního zasedání komise Bank of England (MPC) ukázal, že David Miles byl jediným členem, který hlasoval pro další uvolňování v hodnotě 25 miliard liber. I další člen komise Adam Posen přehodnotil svůj postoj ke QE, Mezinárodní měnový fond pobídl tamní centrální banku k dalšímu QE a zároveň v dnešním projevu člen komise Charles Bean řekl, že další QE možná bude nutné. Příští setkání 7. června tedy bude velmi zajímavé a důležité.
Data z Velké Británie dnes opět zklamala a poslala tak GBP/USD až k 1,5675. Maloobchodní tržby totiž propadly meziměsíčně o celé 2,3%, což je největší pád za poslední dva roky a meziročně se propadly o 1,1%. CBI odhad objednávek se za květen propadl na -17 z -8.

Vývoj měnového páru GBP/USD:


Ekonomický summit EU dnes asi nepřinese nic, co by pomohlo vyřešit současnou krizi. Nejdůležitější bod, tedy vznik eurobondů, totiž nebude vyřešen. Bližší informace zde.
Americká seance začne ve 14:30 vyhlášením kanadských maloobchodních tržeb, které se za duben očekávají výš na 0,4% z -0,2%. Jádrové prodeje by měly zůstat na 0,5%. Index vedoucích indikátorů, který bude vyhlášen ve stejnou dobu se očekává na 0,3% z 0,4%.
Počet nově prodaných domů, který přijde na řadu v 16:00, by se měl za duben vyšplhat na 335 tisíc z březnových 328 tisíc.
Patrik Urban
Autor působí ve forex společnosti www.fxstreet.cz

No comments:

Post a Comment