Monday, January 7, 2013

Forex: Výhled na rok 2013

07.01.2013  Autor: Patrik Urban  Sekce: Fundamentální analýza   Tisk
Euro vůči americkému dolaru zahájilo rok 2012 pouze pár desítek pipů pod úrovní 1,3000. I přes negativní sentiment, který měnový pár EUR/USD poslal až k minimu na 1,2042, se eurodolaru podařilo v druhé polovině roku zaznamenat významné zisky a uzavřít rok blízko hodnoty 1,3200. Za celý rok tedy euro vůči dolaru zpevnilo o 1,8 procenta. 

Posilování eura, které vzešlo hlavně z oznámení programu OMT (Outright Monetary Transactions) Evropskou centrální Bankou (ECB) ale ve střednědobém horizontu pravděpodobně skončí, protože prvotní nadšení vyprchá a trhy se znovu začnou zaměřovat na makroekonomickou rovinu.

Evropská dluhová krize se nachází v další fázi. Zdá se, že riziko odchodu Řecka (nebo jiné země) z eurozóny je nyní menší (i když samozřejmě stále existuje), prohlubování integrace pokračuje a fiskální unie není jen nedosažitelný cíl několika předních politiků.

I přes neoddiskutovatelné zlepšení situace na trzích, ale eurozóna zůstává ve složité situaci. Tempo kontrakce ekonomiky v průběhu roku vzrostlo, míra nezaměstnanosti neustále atakuje nová a nová maxima (ve Španělsku těžko uvěřitelných 25 %) a PMI indexy služeb i výroby zůstávají hluboko pod hranicí expanze. Očekávat výraznější zlepšení je za dané situace naivní a pouhé zastavení zhoršování by ekonomice bez dalších vlivů mnoho prospěchu nepřineslo.

Za zmínku také stojí prosincová zmínka šéfa ECB Maria Draghiho o diskuzi o možnosti snížit základní sazbu v eurozóně ze současných 0,75 % na další rekordní minimum (pravděpodobně na 0,50 %). Takový krok by vedl k okamžitému tlaku na společnou evropskou měnu, což by mohlo odstartovat její dlouhodobější oslabování.

Nemůžeme ale podcenit ani politickou stránku věci. Tvrdá úsporná opatření totiž v mnoha zemích začínají zvyšovat sociální tlaky, protože procento lidí, kteří už skutečně nemají na čem šetřit se neustále zvyšuje. V takové situaci roste radikalismus a znechucení voliči vybírají populistické kandidáty, kteří by mohli nepopulární úsporné balíčky zrušit. A politická nejistota je jednou z věcí, na kterou reagují finanční trhy obzvlášť silně negativně.

Dalším a stále rostoucím problémem, a to platí především o Spojených Státech, je absolutní paralýza politické scény. Politická rozhodnutí už dávno nemají za cíl problémy řešit, ale pouze je odsunout do budoucna v bláhové naději, že budoucí řešení bude snazší. Neschopní politici bohužel dávají větší a větší důvěru v pomoc centrálních bank namísto toho, aby se snažili strukturální otázky řešit. Kvůli tomuto přesunu zodpovědnosti centrálním bankám nezbývá než dodávat další a další likviditu a tisknout nové a nové peníze na úkor zodpovědných drobných střadatelů, kteří na spořících účtech a dluhopisech nevydělají skoro nic, protože úrokové sazby jsou uměle nastavené na nesmyslně nízkou úroveň.

Ale zpátky k výhledu pro příští rok - monetární politika v zemích G8 zůstane velmi pravděpodobně homogenní i nadále. Proto nebudou aktuální úrokové sazby hrát tak velkou roli a měny budou reagovat spíše na vývoj ekonomických indikátorů. Z tohoto hlediska můžeme poukázat na relativně zlepšující se ukazatele z USA (prozatím ignorujme problémy, které QE a nízké sazby přinesou v budoucnu).

Proto očekávám, že optimismus, který na trzích již několik měsíců existuje a je podporován uvolňovacími programy hlavních centrálních bank během několika týdnů, či málo měsíců vyprchá a poté začne americký dolar opět mírně růst. Podobné posilování dolaru jako jsme viděli v první polovině roku 2012 ale považuji za málo pravděpodobné. V průběhu prvního čtvrtletí je tedy pravděpodobný růst až k hodnotám kolem 1,37 a poté pomalý návrat k 1,30, v extenzi možná až k 1,27.

Technický pohled

EUR/USD

Na týdenním grafu měnového páru EUR/USD se vytvořila velká obrácená formace hlava-ramena. Tato formace sice nepatří k mým oblíbeným, nicméně na tomto grafu jasně naznačuje obrovské místo pro růst. Tradiční způsob obchodování této formace měří vzdálenost od hlavy k neckline a stejnou vzdálenost vyměří jako profit target. V tomto případě by tedy cíl byl nad 1,4400 (na týdenním grafu i minimální nepřesnost značí pohyby v řádu mnoha desítek pipů, takže cílem je spíše zóna mezi 1,43 – 1,45.



Dále si všimněte, že již mnoho let se EUR/USD obchoduje pod dolů mířící trendovou čarou. Ta naznačuje rezistanci, která by měla být velmi silná a v současné době je na hladině 1,4250 - na konci roku 2013 klesne na 1,3850.

Zajímavostí je také poměrně vysoká míra symetrie cyklů, které se od poloviny roku 2008 tvoří na páru EUR/USD.

Seznam cyklických pohybů od poloviny roku 2008:
  • Pád  1,60  - 1,23 (přibližně 23%)
  • Růst 1,23 – 1,5150 (přibližně 23%)
  • Pád 1,5150 – 1,19 (přibližně 21,5%)
  • Růst 1,19 – 1,4950 (přibližně 25%)
  • Pád 1,4950 – 1,2050 (přibližně 19,5%)
  • Poslední růst začal na 1,2050. Pokud budeme počítat s růstem 20%, dostaneme se na hodnotu u 1,44, což překvapivě přesně koresponduje s profit targetem na výše zmíněné formaci obrácená hlava-ramena.
Za zmínku také stojí formace hlava-ramena, která se celkem logicky vytváří na týdenním grafu dolarového indexu (s tím rozdílem, že zde ještě neproběhlo proražení neckline).

  Pokud dojde k proražení supportu na 78,00, což očekávám, tak další významnější support je až pod 74,00. Proražení pod tuto zónu se ale vzhledem k divergenci fundamentů mezi USA a EU jeví jako málo pravděpodobné.

USD/JPY

Japonský jen (JPY) výrazně oslabil v posledních čtyřech měsících roku 2012 proti všem hlavním měnám. Velkou měrou k tomu dopomohla rétorika nového premiéra, který spolu s dalšími předními politiky již před volbami kritizoval Japonskou centrální banku (Bank of Japan - BOJ) kvůli nedostatečnému boji proti deflaci a silnému JPY. Na jednání BOJ 21. ledna se pravděpodobně dočkáme dalšího agresivního uvolňování. Trh ovšem toto uvolňování již několik měsíců očekává a proto by mohlo dojít ke klasické situaci "nakup fámu a prodej zprávu". Kdyby BOJ žádné uvolňování neohlásila, tak by došlo k velkému zklamání trhu a JPY by prudce posílil.

USD/JPY pravděpodobně vytvořil dlouhodobé dno a nový cyklus posilování již započal (oslabování JPY). Ekonomická situace a hlavně gigantické zadlužení Japonska by měly v průběhu následujících několika let vést k dramatickému poklesu japonské měny.

 

Po proražení nad dlouhodobou klesající trendovou čáru v únoru 2012 měnový pár USD/JPY vzrostl a poté konsolidoval. Na konci roku prorazil nad předcházející maxima a dokázal uzavřít nad 200dením klouzavým průměrem (poprvé od konce roku 2007!). Z technického hlediska je také důležité, že se USD/JPY i nadále obchoduje nad rostoucí trendovou čarou a zeleně vyznačeným 100denním klouzavým průměrem. Případná korekce pravděpodobně najde support na 83,50 a silnější support je potom psychologicky důležitá hranice 80,00. Propad pod 78,00 neočekávám.

AUD/USD

Z týdenního grafu vidíme, že měnový pár AUD/USD již dva roky konsoliduje uvnitř pásma 1,10 a 0,97. Od poloviny listopadu vzrostl EUR/USD o více než 600 pipů. Kdežto AUD/USD posílil pouze o 300 pipů, což potvrzuje, že na těchto úrovních již AUD nenabízí výhodnou hodnotu. Proto se domnívám, že jakékoliv návraty k horní části pásma můžeme využít pro otevření střednědobých krátkých (short) pozic. Neočekávám ale, že support zóna kolem 0,97 bude prolomena, takže na těchto hodnotách bychom měli short pozice uzavřít a otevřít dlouhé (long) pozice.


Měnový pár NZD/USD vykazuje s AUD/USD poměrně vysokou dlouhodobou korelaci, takže u tohoto páru můžeme očekávat podobné pohyby. Kvůli dalšímu možnému snižování úrokové sazby v Austrálii se ale AUD jeví jako zranitelnější než NZD.

Zlato

Technicky je na tom zlato podobně jako AUD/USD. Také zlato se totiž obchoduje uvnitř dlouhodobého pásma a ani zde neočekávám jeho výraznější průraz. Avšak namísto prodeje (short) v blízkosti maximálních hodnot se mi jeví vhodnější nakupování (long) u kriticky důležitého supportu kolem 1530 za trojskou unci.



Jak jsem již naznačil, průraz níže neočekávám, ale pokud by k němu došlo, tak je nutné uzavřít krátkodobé long pozice. Pravděpodobně by totiž došlo k velmi rychlému a prudkému propadu. Dalším supportem je totiž až zóna kolem 1300 a potom 1040.
Děkujeme všem čtenářům za projevenou přízeň a do roku 2013 přejeme úspěšné obchodování.

Patrik Urban
Tým FXstreet.cz

No comments:

Post a Comment