Monday, January 6, 2014

Forex: Výhled na rok 2014 (1/2)

06.01.2014  Autor: Patrik Urban  Sekce: Fundamentální analýza   Tisk
 
O vlivu amerického třetího kola kvantitativního uvolňování (QE3) na finanční trhy jsem se zmínil již v minulém článku. Lze očekávat, že QE3 bude v průběhu roku 2014 ještě více omezováno a na konci roku plně ukončeno. Pro vývoj na finančních trzích ale bude ještě důležitější roli hrát vlastní důvod, proč omezování tohoto programu v prosinci začalo. Tímto důvodem je relativně solidní vývoj americké ekonomiky, a to zvláště v porovnání s vývojem v Evropě.

Neméně důležitou roli bude hrát vývoj cenové hladiny v eurozóně. Publikování říjnové inflace, která meziročně propadla na 0,7 %, vedlo ke krátkodobému, ale zato rychlému a výraznému propadu hodnoty eura proti většině měn. Jelikož lze očekávat, že v průběhu roku 2014 cenová hladina zůstane kolem hodnoty 1 %, tedy hluboko pod 2% mandátem Evropské centrální banky (ECB), existuje šance na další uvolňování ze strany ECB, což by mělo zabránit významnějšímu posilování společné měny.

Základní úrokové sazby hlavních centrálních bank, které za normální situace mají na hodnotu měn největší vliv, zůstanou s největší pravděpodobností v průběhu roku 2014 beze změn. Výjimku tvoří centrální banka Nového Zélandu, která zvýší svou základní sazbu již v prvním nebo ve druhém kvartálu roku 2014, a centrální banka Kanady, která pravděpodobně zvýší základní sazbu na konci roku.

Situace v USA

Americká ekonomika pokračuje v oživení. Růst HDP ve 3Q zrychlil na 4,1 % z 2,5 % ve 2Q, míra nezaměstnanosti poklesla na 5leté minimum na hodnotu 7 % a výrobní indexy PMI značí pokračující expanzi. Komise pro volný trh (FOMC) 18. prosince oznámila omezení QE3 o 10 miliard USD na 75 miliard měsíčně. Protože se v průběhu roku 2014 FOMC sejde osmkrát, lze očekávat 10miliardové omezování při každém zasedání s tím, že program bude úplně ukončen v říjnu. Samozřejmostí ale zůstává, že FOMC může zvýšit, popřípadě snížit tempo omezování dle publikovaných dat.

Je ale třeba rozlišovat mezi omezováním anebo ukončením uvolňování a utahováním měnové politiky (zvyšování základní sazby). Fedem původně avízovaný plán ukončit QE3, až dojde k poklesu míry nezaměstnanosti k 7 % (později sníženo na 6,5 %) byl pozměněn a cenová hladina se stala součástí pečlivě sledovaných měřítek. A právě nízká inflace může být důvodem, proč by teoreticky mohl Fed s úplným ukončením QE ještě počkat. Fedem preferovaný inflační index “PCE” (nikoliv běžný index “CPI”) se totiž propadl k hodnotě těsně nad 1 %, což je nejnižší hodnota za poslední skoro tři roky.

Klesající PCE je právě důvod, proč Fed začal častěji poukazovat na důležitost cenové stability a zabránění riziku deflace. Neustálé opakování toho, že základní úroková sazba bude zvýšena až na konci roku 2015, má za cíl zabránit dalšímu zvyšování úroků na trhu (například výnos na 10letém dluhopisu vzrostl na dvouleté maximum), což je krok, kterému se vzhledem k započatému omezování QE3 nelze divit.

I přes pokračující snižování inflace se domnívám, že americká měna bude mít kvůli růstovému diferenciálu v průběhu roku 2014 tendenci posilovat, a to zvláště proti EUR, CHF a JPY. Proti AUD, NZD, CAD a hlavně proti GBP výraznější posilování USD neočekávám.


Technický pohled na dolarový index USDX (týdenní graf – W1):




USDX se pohybuje v horní polovině pásma, daného jednou, dolů mířící trendovou čárou a druhou, nahoru mířící čárou. Ze středně- a dlouhodobého hlediska je tudíž logičtější počkat, až se cena vrátí k důležitější hranici S/R, jako je například hodnota 79,00 (předcházející minima). Tato úroveň je navíc podpořena 50% Fibonacciho retracementem, takže by měla být opravdu silná.
Průraz pod 79 by pro býky na USD byl velkým zklamáním a značil by návrat k hodnotám nad 75,00. Dlouhé pozice cílí k silné rezistenci mezi 84 a 85.

Situace v eurozóně

Vývoj v eurozóně je o poznání složitější. Míra nezaměstnanosti se tvrdohlavě drží blízko rekordně vysokých hodnot, růst ekonomiky ve 3Q zpomalil a sotva se drží na pozitivních hodnotách a meziroční inflace je již dva měsíce pod 1 %, tedy hluboko pod 2% mandátem ECB. Protože naprostá většina institucí očekává inflaci až do roku 2015 pod úrovní 1,5 %, lze predikovat, že inflace i přes budoucí kroky ECB bude mít na vývoj eura rozhodující vliv.

Mandátem ECB je udržovat cenovou stabilitu. Kvůli nízkému růstu inflace (a relativně silné euro v současné době tento trend ještě dále podporuje) by tedy ECB mohla sáhnout po dalších uvolňovacích programech. Základní úroková sazba je v současné době na 0,25 %, a proto lze očekávat, že k dalšímu snižování této sazby již nedojde. Další možností je snížení depozitní sazby do negativního teritoria (v současné době na 0 %), vytvoření programu pro podporu úvěrů domácnostem (ekvivalent britského programu “funding for lending scheme” FLS), další kolo programu pro dlouhodobější refinancování (LTRO) anebo klasické kvantitativní uvolňování (QE) nakupováním aktiv přímo na trzích. Z hlediska hodnoty eura by snížení základní nebo depozitní sazby spolu s QE mělo asi nejvíce negativní dopad, zatímco FLS nebo LTRO by trhy mohly přijmout s optimismem.

Zdá se, že v současné době je ECB jedinou hlavní centrální bankou, u které existuje reálná šance, že by mohla přistoupit k dalšímu uvolňování. Tento fakt spolu s výrazně rozdílným vývojem evropské a americké ekonomiky naznačuje, že šance na další posilování společné měny je menší než pravděpodobnost korekce a dalšího postupného oslabování.

Je ovšem třeba uznat, že hrozba rozpadu eurozóny se jeví jako zažehnaná, a tudíž nelze očekávat dramatický výprodej společné měny, jako třeba ten, který jsme viděli v roce 2008 nebo 2010.


Technický pohled na měnový pár EUR/USD (týdenní graf – W1):




Týdenní graf zobrazuje sérii nižších maximálních hodnot. Dolů mířící trendová čára T1 se nachází nedaleko současné ceny a tvoří rezistenci. Důležitost této úrovně je dále zvýšena 61,8 % Fibonacciho retracementem, který se nachází na hodnotě 1,3833. Z dlouhodobějšího horizontu se tedy krátké pozice jeví jako racionálnější. Pokud dojde k pádu, lze očekávat support na 1,2750 (předcházející minima) a potom důležitější support daný dlouhodobou, nahoru mířící trendovou čárou T2.

Zajímavostí jsou cyklické růsty a pády, které dosahují 19 % až 25 % hodnoty. Současný růst z 1,2042 (červenec 2012) zatím dosáhl pouze 15 %, takže z cyklického pohledu je další růst možný.


Technický pohled na měnový pár EUR/GBP (týdenní graf – W1):




Na týdenním grafu EUR/GBP vidíme sérii nižších maximálních hodnot. Návrat k dlouhodobé, dolů mířící trendové čáře bychom tedy mohli využít k otevření krátkých pozic, které cílují supporty na 0,8067 a 0,7764.

Velká Británie

Britská ekonomika zažívá poměrně solidní momentum již několik měsíců. Inflace konečně poklesla, prakticky všechny indikátory z trhu práce vykazují pozitivní vývoj, a přestože ekonomika neroste nijak závratnou rychlostí, pořád je to rychlejší růst než ve zbytku Evropy.  Z hlediska tamní centrální banky bude zajímavé sledovat budoucí kroky, protože ve svém výhledu do budoucna (forward guidance) nastínila, že ponechá základní sazbu beze změny, dokud míra nezaměstnanosti neklesne na 7 % (v současnosti na 7,4 %). Je pravděpodobné, že americká FOMC bude čelit stejnému problému (klesající míra nezaměstnanosti, ale zároveň klesající anebo stagnující inflace). Publikování výhledů MPC a FOMC tedy bude mít na trhy významný vliv.

Zvýšení základní sazby sice neočekávám, ale další zlepšení na trhu práce by mohlo vést k pozitivní změně ve výhledu, což by zvýšilo atraktivitu GBP. Korekce hodnoty samozřejmě přijdou, ale z dlouhodobějšího horizontu bych raději nesázel na pád a raději nakupoval po korekcích.


Technický pohled na měnový pár GBP/USD (týdenní graf – W1):




GBP/USD v polovině roku ztratil 6 % pádem na 1,4813. Následný obrat a pokračující, skoro 12% růst je kvůli minimálním retracementům dech beroucí. Korekce takového pohybu je pravděpodobná, a protože má GBP nad současnou hodnotou dvě velmi důležité týdenní rezistence, postupné vytváření krátkých pozic pro střednědobý horizont se jeví jako racionální. Graf zobrazuje šest úrovní, které považuji za nejdůležitější. Na těchto hodnotách můžeme uzavírat existující pozice, popřípadě otevírat pozice nové. 

Z hlediska cyklů a symetrie (AB=CD) stojí za povšimnutí, že cyklické high v bodě D je těsně nad hodnotou 1,67, a tudíž dále podporuje sílu této zóny rezistence. Případný pokles bude cílit k hodnotě 1,60 a v extenzi až k 1,58.



V příštím týdnu se v dalším článku podíváme na japonský jen (JPY) a komoditní dolary (AUD, NZD a CAD).

Patrik Urban
Tým FXstreet.cz

No comments:

Post a Comment