Monday, June 18, 2012

Scénář vývoje EUR/USD po řeckých volbách

15.06.2012  Autor: Patrik Urban  Sekce: Fundamentální analýza   Tisk
O víkendu se konají volby v Řecku, které mohou rozhodnout o osudu Evropy a společné evropské měny (EUR). Výsledek nedělního hlasování totiž může vést k odchodu Řecka z eurozóny, což by dle některých analytiků mohlo zapříčinit rozpad Evropské měnové unie (EMU).

Ne že by snad řečtí voliči chtěli vystoupit z unie nebo z eurozóny. Dokonce ani většina politiků, kteří mají šanci se dostat do parlamentu, si něco takového nepřeje. Ale vítězství radikálně levicové strany Syriza by k tomu nakonec téměř jistě vedlo. Ta totiž chce ignorovat úsporná opatření nařízená EU a spoléhá na to, že peníze potečou dál. To by se samozřejmě nelíbilo EU a Řecko by bylo nuceno opustit společnou měnu. A odchodem Řecka by patrně rozpad eurozóny neskončil.

A tak se pojďme společně podívat, jaký vliv by mohl mít nedělní výsledek voleb na vývoj nejobchodovanějšího měnového páru EUR/USD. Deutsche Bank (jeden z největších subjektů na FOREXU) sestavila 6 možných scénářů na vývoj EUR/USD v následujících 6 týdnech po volbách.
Analytici z Deutsche Bank rovněž poukazují na možnost, že trh plně nereflektuje v současné hodnotě eura sice méně pravděpodobný, ale za to silně negativní vývoj, asi z důvodu vysokého množství držených EUR/USD krátkých "short" pozic (existující short pozice by v případě pohybu vzhůru musely uzavřít své pozice nakupováním a to by poslalo cenu ještě výš. Takové situaci se říká "short covering rally").

Po řeckých volbách můžeme počítat se šesti hlavními scénáři

Zbytek zde:
http://www.fxstreet.cz/scenar-vyvoje-eurusd-po-reckych-volbach.html

Patrik Urban
Tým FXstreet.cz
Zdroj: Deutsche Bank, MISH'S Global Economic Analysis

No comments:

Post a Comment