Monday, December 23, 2013

Ohlédnutí za rokem 2013

23.12.2013  Autor: Patrik Urban  Sekce: Fundamentální analýza   Tisk
První týdny roku 2013 se nesly ve znamení výprodeje amerického dolaru (USD) poté, co 12. prosince 2012 zvýšila americká Federální komise pro volný trh (FOMC) třetí, časově ani objemově neomezené kolo kvantitativního uvolňování ve Spojených státech z předcházejících 40 miliard USD měsíčně na 85 miliard USD. Nakupování dluhopisů americkou centrální bankou pokračuje dodnes, a jak se několikrát v průběhu roku potvrdilo, stále na finančních trzích hraje jednu z nejdůležitějších rolí. 



Obrat trendu přišel v první polovině února, kdy se trhy začaly zaměřovat na politické problémy a volby ve Španělsku a v Itálii, a posléze také na relativně důležitější problémy finančního sektoru na Kypru. Prvotním impulzem pro výprodej eura ale byla tisková konference šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, kterou můžeme považovat za slovní intervenci proti společné měně euro. Šéf ECB kritizoval vysokou hodnotu eura, které se tehdy proti dolaru pohybovalo kolem hranice 1,3700.

Za obrovským výprodejem evropské společné měny na konci února a v průběhu března však stála situace na Kypru. Třetí největší a také třetí nejlidnatější ostrov ve Středozemním moři je členem eurozóny od roku 2008. Ze systémového hlediska rozhodně není tato země nijak důležitá. Zprávy o možné platební neschopnosti, spolu s tehdy poměrně reálnou šancí, že by Kypr mohl eurozónu opustit, však znovu rozvířily debaty o schopnosti společné měny přežít v dlouhodobém horizontu.

Kypr nakonec získal 10miliardovou záchrannou půjčku, jejíž součástí byla skoro 7% daň na vklady do 100 tisíc eur a téměř 10% daň na vklady nad 100 tisíc eur. Tato daň a také opatření, která zabránila výběru i přesunu vkladů, byla v Evropě naprosto bezprecedentní, což srazilo hodnotu EUR/USD až k hodnotě 1,2750.

Vývoj měnového páru EUR/USD v průběhu roku 2013:



Americkému dolaru hrála do karet také zlepšující se ekonomická situace, která značila nejenom to, že Spojené státy povedou ozdravení globální ekonomiky, ale také to, že americká centrální banka (Fed) bude jednou z prvních centrálních bank, které učiní první kroky ke znormalizování monetární politiky. Bohužel, jak se ukázalo později, tento odhad vývoje byl příliš optimistický.

Dalším důležitým datem byl 4. duben. Ten den totiž zasedala centrální banka Japonska (BOJ – Bank of Japan) a také ECB. BOJ oznámila velmi agresivní uvolňování monetární politiky, které má za cíl zdvojnásobit objem dluhopisů a cenných papírů, které BOJ drží ve svém portfoliu ve snaze podpořit ekonomiku a zvýšit inflaci, která se pohybuje na velmi nízkých hodnotách již mnoho let. Japonský jen (JPY) ten den prudce oslabil proti všem měnám. Například pár EUR/JPY vzrostl o více než 500 pipů.

Významné oslabování JPY začalo už v listopadu 2012 a pokračovalo prakticky bez přerušení až do května 2013. Měnový pár USD/JPY za tu dobu vzrostl z hodnoty kolem 82,00 až k hodnotě necelých 104,00, což značí oslabení JPY o více než 25 %.

Vývoj měnového páru USD/JPY a japonského akciového indexu Nikkei 225. Všimněte si extrémně vysoké pozitivní korelace (to značí negativní korelaci mezi JPY a Nikkei):



Tentýž den ECB sice ponechala základní úrokovou sazbu beze změny, oznámila však, že je připravena podniknout další podpůrná opatření s cílem posílit ekonomickou situaci a udržet eurozónu pohromadě. Euro obrátilo downtrend a začalo proti USD růst. Až na několikadenní retracement na začátku května pokračoval tento růst až do poloviny června k hodnotě 1,3416.

O obrat a obrovské posílení amerického dolaru se postaral 19. června šéf amerického Fedu Ben Bernanke, který nečekaně oznámil, že pokud by se vyvíjela ekonomická situace stejným tempem, Fed by mohl začít omezovat nákupy dluhopisů z třetí vlny kvantitativního uvolňování (QE3) již v září s tím, že v polovině roku 2014 by mohlo dojít k úplnému ukončení QE3. Protože trh tak optimistický odhad vývoje nečekal, volatilita se prudce zvýšila a USD začal růst prakticky proti všem měnám. V průběhu dalších dvou týdnů měnový pár EUR/USD ztratil necelých 700 pipů.

O další zvrat se opět postaral Fed. Nikoliv však přímo, ale prostřednictvím zápisu ze zasedání FOMC, který byl publikován 10. července. V něm vyšlo najevo, že Fed není zdaleka jednotný v otázce omezování pokračujícího uvolňování a že mnozí členové považovali omezování za vhodné, pouze pokud dojde ke zlepšení situace na trhu práce. Osud USD zpečetil o pár hodin později ve svém proslovu sám Ben Bernanke, který řekl, že klesající míra nezaměstnanosti zlehčuje závažnost situace na pracovním trhu a že mandát Fedu spíše argumentuje pro pokračující uvolňování. Měnový pár EUR/USD v reakci během několika málo hodin posílil o 400 pipů, což je pohyb, který na tomto měnovém páru není příliš častý.

Zářijové zasedání Fedu, kdy většina účastníků trhu očekávala výše zmíněné omezení nákupů dluhopisů, sloužilo jako další impuls pro rozhýbání trhů. Protože jsme se žádného omezení uvolňování nedočkali a Fed navíc oznámil, že bude i nadále do systému pumpovat obrovské množství peněz, USD se dostal opět pod tlak a oslaboval až do konce září. Politikaření, které ve Spojených státech v říjnu způsobilo 16denní uzavření federálních úřadů a které bylo zároveň třetím nejdelším takovým uzavřením v americké historii, optimismu býkům na USD moc nedodalo.

Vývoj dolarového indexu USDX v průběhu roku 2013:




Dolarový index USDX je tvořen 57.6 % EUR. Proto nepřekvapí poměrně vysoká, negativní korelace s měnovým párem EUR/USD.

O další obrat a dramatický výprodej eura se postarala výrazně nižší inflace v eurozóně na konci října. Euro oslabilo prakticky proti všem měnám, protože trhy začaly očekávat možnost snížení základní úrokové sazby ECB. K tomuto kroku skutečně došlo, a to hned další týden. Sedmého listopadu ECB snížila základní sazbu o 25 bazických bodů na 0,25 % a euro znovu prudce oslabilo.

Tentokrát však ne proti všem měnám. Výjimkou byla česká koruna (CZK), která stejný den po intervenci České národní banky (ČNB) oslabila proti euru skoro o 6 % na hodnotu blízko 27,00. Po zbytek listopadu a v první polovině prosince euro posilovalo, a to překvapivě i po pozitivních zprávách ze Spojených států.

Posledním důležitým datem, které zmíním, byl 18. prosinec, kdy po měsících spekulací Fed oznámil snížení objemu QE3 o 10 miliard USD. Nově tedy bude Fed pumpovat do ekonomiky „pouze“ 75 miliard USD měsíčně. Na tuto zprávu reagoval USD pozitivně a po zbytek týdne rostl. Lze očekávat, že vývoj americké ekonomiky, která v porovnání s vývojem v eurozóně vykazuje solidnější výsledky, spolu s očekáváním dalšího postupného omezování až do úplného zastavení QE3 bude USD podporovat. Ve střednědobém horizontu by to mělo zabránit větším výprodejům USD.

Za zmínku také stojí pád některých komodit, zvláště pak drahých kovů a komoditních dolarů (australského dolaru AUD, novozélandského dolaru NZD a kanadského dolaru CAD). Zatímco NZD byl schopen vymazat skoro veškeré ztráty a pravděpodobně uzavře rok velmi blízko letošních otevíracích hodnot, AUD a CAD byly pod tlakem prakticky celý rok.

Zlato uzavře poprvé po třinácti letech rok se ztrátou. Otevírací hodnotou roku 2013 bylo 1675 za trojskou unci. V současné době se žlutý kov pohybuje těsně nad hranicí 1200, což značí ztrátu více než 25 %.

Vývoj ceny zlata a měnového páru AUD/USD:



Začátkem ledna připravím článek s kompletním výhledem pro rok 2014, kde si představíme možné scénáře forexových trhů v novém roce.

Přeji všem čtenářům krásné svátky a úspěšný rok 2014.
Patrik Urban
Tým FXstreet.cz

No comments:

Post a Comment